Σε ετοιμότητα ο υγειονομικός μηχανισμός για την επέλαση της γρίπης

10-01-2017

Σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης -η οποία αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες- έχει εισέλθει η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, κυρίαρχο στέλεχος της γρίπης για φέτος είναι ο υπότυπος Α(Η3Ν2), σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά όπου επικράτησε ο Α(Η1Ν1)pdm09.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν αύξηση με χιλιάδες ασθενείς να παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης. Συνολικά, από την έναρξη της δραστηριότητας της γρίπης για τη φετινή περίοδο, έχουν καταγραφεί 15 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 14 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.

Σημειώνεται ότι μόνο το 20% των ασθενών αυτών είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκε ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, που αφορούσε ασθενή που νοσηλεύτηκε σε Μ.Ε.Θ.

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.:

* Πρόκειται για 9 άνδρες  και 5 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 69 έως 89 έτη, μέση ηλικία 75,8 έτη και διάμεση 75 έτη. Και τα 14 (100%) προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονταν στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 7 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν, και όλα ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).  Τα 13 (92,9%) από τα 14 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υ.Υ.  Εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν μόνο οι 3 (23,1%).

Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.:

* Πρόκειται για 1 άνδρα άνω των 50 ετών, που βρέθηκε θετικός στον υπότυπο γρίπης

Από την πλευρά του πάντως το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι ο υγειονομικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα ενώ έχει αυξηθεί και ο αριθμός των κλινών εντατικής θεραπείας που λειτουργούν. Συγκεκριμένα, πέρυσι οι αναπτυγμένες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν 438, φέτος αγγίζουν τις 554 στα δημόσια Νοσοκομεία και επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα για περίπου 100 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, αναμένεται προκήρυξη θέσεων από το ΚΕΕΛΠΝΟ (185 νοσηλεύτριες και 45 γιατροί) ώστε να ανοίξουν ακόμη 40- 45 κλίνες.