Έρευνα: Το μαύρο χιούμορ είναι ένδειξη ευφυίας

31-01-2017

Το μαύρο χιούμορ είναι μια παράξενη υπόθεση. Ορισμένοι άνθρωποι γελούν πραγματικά με αυτό. Άλλοι πάλι το θεωρούν άκομψο και χοντροκομμένο. Τώρα, έρευνα Αυστριακών επιστημόνων δείχνει πως όσοι εκτιμούν το μαύρο χιούμορ, είναι πιο έξυπνοι και λιγότερο επιθετικοί.

Ερευνητές από τη Σχολή Ψυχολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης στην Αυστρία ζήτησαν από 156 άνδρες και γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 33 έτη να «βαθμολογήσουν» πόσο κατάλαβαν και πόσο ευχαριστήθηκαν 12 σκίτσα μαύρου χιούμορ από το «Μαύρο Βιβλίο» του Γερμανού σκιτσογράφου Ούλι Στάιν.
Ένα από αυτά απεικονίζει ένα νεκροτομείο, όπου ο ιατροδικαστής σηκώνει ένα κάλυμμα που σκεπάζει ένα πτώμα και ρωτά μια γυναίκα αν αναγνωρίζει τον άνδρα της. «Ασφαλώς» απαντά εκείνη «ο άνδρας μου είναι, όμως μπορείτε να μου πείτε ποιο απορρυπαντικό χρησιμοποιήσατε και είναι τόσο λευκός;».

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επίσης σε διάφορα τεστ νοημοσύνης και αξιολόγησης της προσωπικότητάς τους. Σκοπός ήταν να μετρηθούν χαρακτηριστικά όπως η επιθετικότητά τους και η ψυχική διάθεσή τους. Οι ειδικοί έλαβαν υπόψιν και το μορφωτικό επίπεδό τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cognitive Processing. Σύμφωνα με αυτά την μεγαλύτερη εκτίμηση για το μαύρο χιούμορ έχουν οι άνθρωποι με το μεγαλύτερο δείκτη νοημοσύνης (IQ) και το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Αυτοί είναι επίσης άνθρωποι με μικρότερο βαθμό επιθετικότητας.

Όπως διαπίστωσε η επικεφαλής της έρευνας Ούρλικε Βίλινγκερ, όσοι έχουν μέτρια κατανόηση των αστείων με μαύρο χιούμορ και τα ευχαριστιούνται λιγότερο από όλους, έχουν μέση νοημοσύνη. Έχουν επίσης, τα υψηλότερα επίπεδα επιθετικότητας και την πιο αρνητική ψυχική διάθεση.
Όσοι έχουν μέτρια κατανόηση του σκοτεινού χιούμορ και το απολαμβάνουν σε μέτριο βαθμό. Έχουν επίσης μέση νοημοσύνη, αλλά θετική ψυχική διάθεση και μέτρια επιθετικότητα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Οι γυναίκες δυσκολεύονται να χωρίσουν έναν άντρα με χιούμορ
6 σημάδια για να καταλάβετε εάν έχετε χιούμορ