Συναγερμός για τους θανάτους προσφύγων από τα αυτοσχέδια μαγγάλια

01-02-2017

Συναγερμό στις αρμόδιες αρχές και στις ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σημάνει οι τρεις θάνατοι προσφύγων τις τελευταίες ημέρες, που φαίνεται ότι προκλήθηκαν από εισπνοή δηλητηριωδών αερίων, μετά τη χρήση αυτοσχέδιων μαγκαλιών .

Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, το μαγκάλι  μπορεί να μετατραπεί σε «δολοφόνο» καθώς η έλλειψη φλόγας κατά την καύση του κάρβουνου (ατελής καύση) επιτρέπει την έκλυση μονοξειδίου του άνθρακα. Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα αέριο άχρωμο, άοσμο και άγευστο και μπορεί να σκοτώσει όποιον εκτίθεται σε αυτό, χωρίς καν να το αντιληφθεί, αναφέρουν οι επιστήμονες. Και εξηγούν:  το μονοξείδιο καταλαμβάνει θέσεις του οξυγόνου στο αίμα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για το οξυγόνο.

Όσο συνεχίζεται η διαδικασία αυτή, το αίμα αδυνατεί πλέον να μεταφέρει οξυγόνο στα όργανα.  Στα πρώτα στάδια η έκθεση στο μονοξείδιο εκδηλώνεται με πονοκέφαλο και ζάλη. Όσο περνάει η ώρα η κατάσταση γίνεται πιο σοβαρή και απειλητική για τη ζωή. Ο θάνατος μπορεί να επέλθει μία ή και δύο μέρες μετά την έκθεση.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι δύσκολη και απαιτείται μια σειρά παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η αφαιμαξομετάγγιση. Το επίπεδο ανοχής κάθε ανθρώπου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το επίπεδο κινητικότητας, τον ρυθμό της αναπνοής, προϋπάρχουσα εγκεφαλική ή καρδιακή νόσο, την παροχή αίματος από την καρδιά, την ύπαρξη αναιμίας, αιματολογικές διαταραχές και τον ρυθμό του μεταβολισμού.