Παχυσαρκία: Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης δυο μορφών καρκίνου

17-02-2017

Δεν είναι η πρώτη φορά που έρευνα δείχνει πως η παχυσαρκία συνδέεται με τον καρκίνο. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες συνδέουν για άλλη μια φορά την παχυσαρκία με δυο συγκεκριμένες μορφές καρκίνου. Του οισοφάγου και του στομάχου.

Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 400.000 άτομα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό περιοδικό για θέματα καρκίνου British Journal of Cancer. Έδειξαν πως η αύξηση του βάρους με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να συνιστά σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τις δύο συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, στις οποίες μόνο ένας στους τέσσερις ασθενείς (26%) επιβιώνει μία πενταετία μετά την αρχική διάγνωση.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η Δρ. Τζέσικα Πέτρικ. Εκείνοι και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως το να είναι κανείς υπέρβαρος στα 20, αυξάνει τον κίνδυνο των δύο καρκίνων κατά 62% και 76% αντίστοιχα.
Αν στην πορεία κανείς βάλει πάνω από 20 κιλά ακόμη, τότε ο κίνδυνος διπλασιάζεται, ενώ αν η αύξηση του βάρους είναι ακόμη μεγαλύτερη, τότε ο κίνδυνος του καρκίνου είναι τριπλάσιος.

Τα περιττά κιλά αυξάνουν την πιθανότητα για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καούρες, για αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών (οιστρογόνων και τεστοστερόνης), για αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης και για πρόκληση χρόνιας φλεγμονής. Όλα αυτά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Μετά το κάπνισμα, το περιττό βάρος είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία καρκίνου, που μπορεί να αποφευχθεί με τις δέουσες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος στο στομάχι: Ένοχο το αλκοόλ, το μπέικον και η παχυσαρκία
Ο καρκίνος στην πρώτη θέση της λίστας με τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας