3 εταιρείες βιοτεχνολογίας με τα πιο καινοτόμα νέα σκευάσματα

17-02-2017

Η έρευνα και η ανάπτυξη νέων προϊόντων είναι ζωτικής σημασίας για τον χώρο της βιοτεχνολογίας και η κυκλοφορία νέων φαρμάκων είναι ένας βασικός παράγοντας που αυξάνει την αξία των μετοχών των εταιρειών όλο και πιο πολύ.  Η εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών The Motley Fool ξεχωρίζει λοιπόν 3 εταιρείες βιοτεχνολογίας με τις πιο υποσχόμενες γραμμές παραγωγής. Αυτές είναι η Celgene, η Ionis Pharmaceuticals και η Ligand Pharmaceuticals.

Celgene

Η γραμμή παραγωγής της Celgene περιλαμβάνει 15 προγράμματα σε προχωρημένο στάδιο και δύο ακόμη  που περιμένουν έγκριση. Παράλληλά όμως η Celgene ισχυρίζεται ότι διαθέτει και άλλα προϊόντα με τεράστιο δυναμικό.

Η μεγάλη αυτή εταιρεία βιοτεχνολογίας συνεργάζεται με την Acceleron Pharma στο luspatercept, ένα φάρμακο που στοχεύει σε αιματολογικές διαταραχές όπως η μεσογειακή αναιμία βήτα και τα μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα. Αναλυτές πιστεύουν ότι το luspatercept θα φτάσει τα 2 δις δολάρια πωλήσεων ετησίως αν εγκριθεί.

Πέρα από αυτό η Celgene έχει και δυνατούς υποψήφιους από τον τομέα των αυτοάνοσων νοσημάτων. Το GED-0301 βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κλινικών δοκιμών για την θεραπεία της νόσου του Crohn και σε μεσαίο στάδιο για την θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας. Σύμφωνα με την Wall Street και αυτό το φάρμακο μπορεί να αποφέρει έσοδα μεταξύ 2 και 3 δις δολαρίων ετησίως.

Ένα ακόμα φάρμακο στην γραμμή παραγωγής της Celgene, το Ozanimod είναι όπως και το GED-0301 σε προχωρημένο στάδιο κλινικών δοκιμών για την θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου του Crohn αλλά στοχεύει επίσης και στην θεραπεία της υποτροπιάζουσας πολλαπλής σκλήρυνσης ενω πιστεύεται ότι μπορεί να φέρει μεταξύ 4 και 6 δις δολάρια αν εγκριθεί και στις τρεις κατηγορίες.

Ionis

Η Ionis είναι πολύ μικρότερη από την Celgene άρα είναι λογικό ότι δεν έχει τόσους πολλούς υποψηφίους στη γραμμή παραγωγής. Αυτοί που έχει όμως μπορούν να φέρουν τεράστιες αλλαγές.

3 νέα προϊόντα της Ionis βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κλινικών δοκιμών. To Volanesorsen είναι υπό αξιολόγηση για την θεραπεία του συνδρόμου οικογενούς χυλομικροναιμίας και για την θεραπεία της οικογενούς μερικής λιποδυστροφίας. Και οι δύο αυτές ασθένειες είναι σπάνιες γενετικές διαταραχές και μάλιστα για το σύνδρομο οικογενούς χυλομικροαναιμίας δεν υπάρχει κάποια θεραπεία που να έχει λάβει έγκριση στις ΗΠΑ.

Επίσης, η εταιρεία GlaxoSmithKline συνεργάζεται με την Ionis πάνω στο IONIS-TTR Rx, ένα φάρμακο για την θεραπεία της οικογενούς αμυλοειδικής πολυνευροπάθειας, μίας σπάνιας νόσου που προκαλείται από τον προβληματικό σχηματισμό και την συσσώρευση της τρανσθυρετίνης σε διάφορους ιστούς και όργανα. Η έρευνα για το συγκεκριμένα φάρμακο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να τελειώσει σύντομα.

Τέλος, η Ionis με την βοήθεια της Achaogen αναπτύσσει και ένα φάρμακο που λέγεται plazomicin και είναι σε προχωρημένο στάδιο κλινικών δοκιμών για την στοχευμένη θεραπεία ανθεκτικών βακτηριακών λοιμώξεων ενώ η γραμμή παραγωγής της περιλαμβάνει ακόμα 13 φάρμακα σε μεσαίο στάδιο που στοχεύουν σε ποικίλες ασθένειες όπως καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και πιο σπάνια νοσήματα.

Ligand

Η Ligand είναι η μικρότερη από τις παραπάνω εταιρείες με κεφάλαιο κάτι παραπάνω από δύο δις δολάρια. Όμως, λόγω του ξεχωριστού επιχειρηματικού μοντέλου με το οποίο κινείται διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες γραμμές παραγωγής, έχοντας εφτά υποψηφίους σε προχωρημένα στάδια και 20 σε μεσαία.

Πως μπορεί λοιπόν μία τόσο μικρή εταιρεία βιοτεχνολογίας να έχει τόσο μεγάλη γραμμή παραγωγής; Αυτό συμβαίνει διότι η Ligand αφοσιώνεται σε τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν άλλες εταιρείες να αναπτύξουν φάρμακα με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Το Captisol για παράδειγμα, ένα από τα πιο υποσχόμενα προϊόντα της Ligand, βελτιώνει την διαλυτότητα, την σταθερότητα, την βιοδιαθεσιμότητα και την δοσομέτρηση ενεργών φαρμακευτικών συστατικών.

Ένας ακόμα υποψήφιος της Ligand πολλά υποσχόμενος είναι το SAGE-547, ένα πειραματικό φάρμακο που βρίσκεται σε δύο προχωρημένες κλινικές δοκιμές που διεξάγονται σε συνεργασία με την Sage Therapeutics. Η μία στοχεύει στην θεραπεία της επιληψίας και η άλλη στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης μετά τον τοκετό.