Προβλέψεις για αύξηση 3,2% των κερδών της φαρμακοβιομηχανίας μέχρι το 2022

23-02-2017

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και που φαίνεται να μην υποχωρούν σύντομα, η έλευση νέων δυνητικά επαναστατικών προϊόντων υπολογίζεται ότι θα θέσει τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας σε τροχιά ανάπτυξης μέχρι το 2022 με το σύνθετο ετήσιο ποσοστό αύξησης να αγγίζει το 3,2% (Compound Annual Growth Rate – CAGR).

Αυτό αποδεικνύει έρευνα  της εταιρείας Evaluate Group, που ειδικεύεται σε αναλυτικές προβλέψεις για τον χώρο της βιοτεχνολογίας και της φαρμακοβιομηχανίας, εξετάζοντας στοιχεία από παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, βασισμένα σε ιστορικά πωλήσεων και σε αναλογικές καμπύλες ζήτησης και διάβρωσης της αγοράς

Σύμφωνα με την έρευνα, που στόχος της ήταν να αναλύσει την μελλοντική ανάπτυξη του φαρμακευτικού χώρου στην Ευρώπη και να διαπιστώσει αν τα συστήματα υγείας είναι έτοιμα για αυτή, πέρα από το χώρο της ογκολογίας που φαίνεται ότι θα αποκομίσει τη μερίδα του λέοντος από τα οφέλη της επερχόμενης ανάπτυξης, οι καινοτομίες και από άλλους θεραπευτικούς τομείς είναι εξίσου σημαντικές. Μεταξύ των προϊόντων που θα έχουν τις περισσότερες πωλήσεις το 2022, το Xarelto της Bayer αναμένεται να ξεπεράσει το Humira της Abbvie, το οποίο είναι αύτη τη στιγμή το φάρμακο με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως.

Στο Γράφημα 1 της ανάλυσης, φαίνονται τα συνολικά κέρδη από τις πωλήσεις φαρμακευτικών προϊόντων στην Ευρώπη κάθε χρόνο και πως αυτά διαμορφώνονται στο μέλλον σε σχέση με τα κέρδη που αναμένονται από νέα προϊόντα που θα βγουν στην αγορά τις επόμενες χρονιές. Ενδεικτικά, το 2012 τα κέρδη έφτασαν στα 150 δις ευρώ ενώ το 2022 προβλέπεται ότι θα φτάσουν τα 206 δις, από τα οποία 30 δις περίπου θα προέρχονται από νέες θεραπείες και φάρμακα.

Γράφημα 1

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο λόγος που τα νέα φάρμακα θα έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο εντοπίζεται σε δύο παράγοντες.

Πρώτον, η νέα ροή ιατρικών επαναστατικών ανακαλύψεων θα επηρεάσει πολλούς θεραπευτικούς τομείς. Τα επιτεύγματα στην ογκολογία πιθανώς θα διαμορφώσουν νέες κλινικές κατευθυντήριες γραμμές με τις καινοτομίες όμως να μην σταματάνε εκεί. Φάρμακα όπως το Ocrevus (ocrelizumab) για την πολλαπλή σκλήρυνση, το Entresto (valsartan, sacubitril) για την χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, το Praluent (arilocumab) και το Repatha (evocoumab) για την δυσλιπιδαιμία και το baricitinib για την ρευματοειδή αρθρίτιδα πρόκειται να φέρουν σημαντική πρόοδο στους τομείς τους. Ακόμα και φάρμακα για «δύσκολους» χώρους όπως αυτός της νόσου του Alzheimer είναι αρκετά υποσχόμενα, με το intepirdine της Axovant και το aducanumab της Biogen να ξεχωρίζουν.

Δεύτερον, το πλαίσιο συνεργασίας που διαμορφώνεται μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών πρόκειται να ενισχύσει την στήριξη νέων φαρμάκων που θα στοχεύουν σε μέχρι τώρα ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες και θα προσφέρουν σημαντικά θεραπευτικά πλεονεκτήματα. Η τάση αυτή θα επιτρέψει στις εταιρείες και στις ρυθμιστικές αρχές να συμφωνούν στα απαραίτητα αποτελέσματα και στα σχεδιαστικά κριτήρια των κλινικών δοκιμών προωθώντας έτσι την παραγωγικότητα της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης. Μάλιστα, ο διάλογος μεταξύ των παραγωγών και των εθνικών κυβερνήσεων για τα αποτελέσματα που πρέπει να παρουσιάσει κάποιο φάρμακο δηλαδή για τη σχέση κόστους – οφέλους είναι πλέον καθιερωμένη πρακτική.

Αυτό το νέο αυτό κύμα εγκρίσεων αναμένεται να φέρει αλλαγές στην κατάταξη των πιο δημοφιλών φαρμακευτικών προϊόντων. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα φάρμακα τα οποία θα έχουν τις περισσότερες πωλήσεις στην Ευρώπη το 2022 σε σχέση με αυτά του 2015, όπως προβλέπει η έρευνα της Evaluate.

Γράφημα 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όσο η φαρμακευτική γραμμή παραγωγής εξελίσσεται με σκοπό να καλύψει την ζήτηση για νέα και βελτιωμένα προϊόντα, το ερώτημα για το αν το ευρωπαϊκό σύστημα είναι έτοιμο να τα εντάξει και να τα διαθέσει στους πολίτες, παραμένει αναπάντητο.

Η φαρμακευτικές εταιρείες βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε μία περίοδο συνεχόμενων αλλαγών όσον αφορά το επιχειρηματικό τους μοντέλο και αυτό σε συνδυασμό με τα επιστημονικά επιτεύγματα είναι ο λόγος που τα συστήματα υγείας θα υποστούν μεγάλη πίεση, αν θέλουν να έχουν πρόσβαση στις νέες καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές που θα βγουν στην αγορά.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της έρευνας Antonio Iervolino, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα όπως, μειώσεις τιμών βασισμένες στην εισαγωγή φτηνότερων γενόσημων ή ομοειδών φαρμάκων, αναγκαστικές εκπτώσεις σε εθνικό επίπεδο (rebates) και η εφαρμογή των διεθνών κανόνων τιμολόγησης δεν είναι πλέον βιώσιμες.

Όσο και εάν η κρίση ταλανίζει αυτή τη στιγμή την ευρωπαϊκή οικονομία, έχει έρθει η ώρα που οι εθνικές κυβερνήσεις, οι αγοραστές των φαρμάκων και η φαρμακοβιομηχανία πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους για να καταλήξουν σε πιο αποτελεσματικές μεθόδους χρηματοδότησης.

Άρης Σιφονιός