Οι ΤΟΜΥ στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης των θεσμών με το υπουργείο Υγείας

23-03-2017

Νέο ραντεβού με τους Θεσμούς θα έχει σήμερα Πέμπτη το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση αφορά στις παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδιασμού του σε ότι αφορά την ενεργοποίηση των ΤΟΜΥ.

Άλλωστε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας έσπευσε να νομοθετήσει τη συγκρότηση 239 ΤΟΜΥ (ψηφίστηκε η σχετική τροπολογία) ενώ ο ίδιος ο υπουργός εξήγησε ότι επιλέχθηκε να κατατεθεί η εν λόγω τροπολογία ώστε να επισπευτούν οι  διαδικασίες για τις προσλήψεις του προσωπικού, αλλά και για την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, οι ΤΟΜΥ θα στελεχωθούν κατ’ ελάχιστον από ένα ιατρό γενικής ιατρικής ή παθολογίας ή παιδιατρικής, ένα νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας και έναν απασχολούμενο ως διοικητικό προσωπικό.

Κάθε Τ.ΟΜ.Υ. θα εξυπηρετεί πληθυσμό ευθύνης 10.000 έως 12.000 κατοίκους. Το προσωπικό των Τ.ΟΜ.Υ. θα προσληφθεί με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας. Το κόστος λειτουργίας των Τ.ΟΜ.Υ. θα καλυφθεί από πόρους της Ε.Ε. (για τις 239 Τ.ΟΜ.Υ. το ετήσιο κόστος -χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η μισθοδοσία- θα είναι 12,3 εκατ. ευρώ).