Τέρμα οι ενέσεις για ωχρά κηλίδα στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας

04-04-2017

Αναστάτωση στους οφθαλμίατρους και στις μονάδες ημερήσιας νοσηλείας (ΜΗΝ) έχει προκαλέσει απόφαση του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Τάκη Γεωργακόπουλου με την οποία σταματά η δυνατότητα να γίνονται οι ενδουαλοειδικές εγχύσεις στις ΜΗΝ (ενέσεις για παθήσεις στην ωχρά κηλίδα).

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού η απόφαση ελήφθη καθώς οι ΜΗΝ δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και επιπρόσθετα δεν υπάρχει απόφαση  από τη πολιτεία ποιες πράξεις να κάνουν οι οφθαλμίατροι.

Εκπρόσωποι των ΜΗΝ κάνουν λόγο για απόφαση που ευνοεί τις ιδιωτικές κλινικές οι οποίες έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ κι γι αυτό μπορούν να πληρώνονται ΚΕΝ. Διευκρινίζουν όμως ότι οι ΜΗΝ, ναι μεν δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ,  ωστόσο δεν επιβαρύνουν το Δημόσιο αφού οι πράξεις γίνονται ιδιωτικά.

Από την πλευρά τους, οι οφθαλμίατροι υποστηρίζουν ότι βάση της ειδικότητά τους, είναι φυσιολογικό να κάνουν μόνο οφθαλμολογικές πράξεις και οι ενδουαλοειδικές εγχύσεις είναι απλές πράξεις που ενδεικτικά στην Αγγλία διενεργούνται και από νοσηλεύτριες.