Η νέα ΠΦΥ …bye bye ΠΕΔΥ, hello TΟΜΥ

12-04-2017

Πρωτοβάθμια φροντίδα που θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες και θα λειτουργεί με γενικούς-οικογενειακούς αλλά και ειδικούς γιατρούς, ορίζει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο μπαίνει άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, όπως ανακοίνωσε  ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξη τύπου μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Σταμάτη Βαρδαρό.

Πρώτος Πυλώνας οι ΤΟΜΥ

Στα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας και στα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου όπως θα μετονομαστούν τα ΠΕΔΙ, θα προστεθούν οι 239 νέες δομές όπου θα προσληφτούν 1300 οικογενειακοί γιατροί, και 1700 άτομα, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό. Οι 239 μονάδες που θα λέγονται ΤΟΜΥ, (τοπικές μονάδες υγείας), θα στεγαστούν σε κτίρια που θα μισθώσει το υπουργείο Υγείας, ή θα παραχωρηθούν από τη τοπική αυτοδιοίκηση και  θα είναι μικρής έκτασης περίπου 100-120 τετραγωνικών. Οι πρώτες 50 ΤΟΜΥ, προβλέπεται να είναι σε λειτουργία μέχρι τέλος Ιουνίου, ενώ η επιλογή των περιοχών θα γίνεται με βασικό κριτήριο την κοινωνικοοικονομική επισφάλεια αλλά και το κατά πόσο υπάρχει κάλυψη στη συγκεκριμένη περιοχή, από άλλη δομή Υγείας.

Όλοι οι πολίτες ανεξάρτητα εάν είναι ασφαλισμένοι ή όχι, θα μπορούν να απευθύνονται στις ΤΟΜΥ, φτάνει να είναι εγγεγραμμένοι ηλεκτρονικά, βάσει του τόπου διαμονής τους. Η παροχή υπηρεσιών από τις μονάδες θα είναι δωρεάν. Ο οικογενειακός γιατρός θα μπορεί να πραγματοποιεί κατ’ οίκον επισκέψεις επίσης δωρεάν. Κάθε οικογενειακός γιατρός θα είναι υπεύθυνος για τα άτομα που θα είναι εγγεγραμμένα στη μονάδα, περίπου 2000-2500 τα οποία θα παρακολουθεί και θα τα παραπέμπει εφόσον χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας σε Κέντρο Υγείας ή σε νοσοκομείο. Σημειώνεται ότι τα ραντεβού μέσω των ΤΟΜΥ στα ιατρεία των νοσοκομείων θα έχουν προτεραιότητα, πλην περιπτώσεων επειγόντων περιστατικών .

Η παραπομπή για χρόνια νοσήματα θα γίνεται άπαξ.  Οι ΤΟΜΥ θα έχουν γιατρούς γενικής ιατρικής, παθολογίας, παιδιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και διοικητικούς υπαλλήλους και θα είναι διασυνδεμένες με δομές ψυχικής Υγείας και απεξάρτησης. Υπολογίζεται ότι στην πλήρη ανάπτυξή τους θα καλύπτουν το 30% του πληθυσμού.

Δεύτερος Πυλώνας τα Κέντρα Υγείας

Τα πάλαι ποτέ ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμια Εθνικά Δίκτυα Υγείας) καταργούνται ως ονομασία για λόγους συμβολικούς όπως είπε ο κος Ξανθός. Θα λειτουργούν όπως λειτουργούσαν με τους ειδικούς γιατρούς, απλώς από εδώ και στο εξής, θα υπάρχει μόνο μία ονομασία. Όλες οι δομές πλέον πρωτοβάθμιας φροντίδας θα είναι, είτε Κέντρα Υγείας, είτε ΤΟΜΥ εφόσον πρόκειται για πιο μικρές τοπικές μονάδες.

Οι ΤΟΜΥ θα λειτουργούς από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8 έως τις 9 το βράδυ σε δύο βάρδιες ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο 24ωρης λειτουργίας των Κέντρων Υγείας σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Τρίτος Πυλώνας οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί

Ο τρίτος πυλώνας παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί. Σύμφωνα με τις νέες συμβάσεις που πρόκειται να υπογραφούν, θα καθορίζεται και ο πληθυσμός αναφοράς αναλόγως των ειδικοτήτων.

Τα  κεντρικά διαγνωστικά εργαστήρια σε κάθε υγειονομική περιφέρεια θα διασυνδέονται με τα Κέντρα Υγείας αλλά και με τις ΤΟΜΥ.

Οι μισθοί στις ΤΟΜΥ

Οι μισθοί των γιατρών που θα στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ  θα κυμαίνονται γύρω στα 1500 ευρώ, (μισθός επιμελητή Α στο ΕΣΥ), ποσό, που όπως είπε ο κος Βαρδαρός, βάσει των δημοσιονομικών περιορισμών που έχει η οικονομία της χώρας, είναι ικανοποιητικός, ώστε να αποφευχθεί το “brain drain”, η έξοδος Ελλήνων επιστημόνων από τη χώρα προς το εξωτερικό. Οι συμβάσεις θα είναι αποκλειστικής απασχόλησης και ναι μεν θα γίνουν με ορίζοντα τετραετίας αλλά προβλέπεται επαναξιολόγηση και ανανέωσή τους, στη διετία.  Όσο για το υπόλοιπο προσωπικό, οι μισθοί θα διαμορφωθούν βάσει του ενιαίου μισθολογίου. Επίσης για τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας, υπάρχει σχέδιο για πραγματοποίηση εφημεριών αλλά και δυνατότητα συμμετοχής τους στο τμήμα της ειδικότητάς τους στα νοσοκομεία αναφοράς. Επίσης μελετάται η μισθολογική τους εξίσωση με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, όπως είναι και το πάγιο αίτημά τους. Σημειώνεται ότι η προκήρυξη των θέσεων εργασίας στις ΤΟΜΥ θα γίνει το Μάιο.

Πως θα χρηματοδοτηθούν οι ΤΟΜΥ

Οι μονάδες θα χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους, μέσω των προγραμμάτων των ΕΣΠΑ με τετραετείς συμβάσεις, με πρόβλεψη οι προσληφθέντες να απορροφηθούν με το πέρας των τεσσάρων χρόνων από εθνικούς πόρους στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τον κο Ξανθό, τα κοινοτικά χρήματα δε θα δαπανηθούν για προσλήψεις αλλά θα «αξιοποιηθούν», προκειμένου να επιτευχθεί η νεοσχεδιαθείσα από το υπουργείο Υγείας, τομή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Στόχος του επανασχεδιασμού της ΠΦΥ που επιχειρεί το υπουργείο Υγείας, είναι η αποσυμφόρηση των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων, όπου καταγράφονται περίπου 5,5 εκατομμύρια ραντεβού κάθε χρόνο. «Με ιστορική καθυστέρηση, είπε ο κος Ξανθός ερχόμαστε να καλύψουμε ένα κενό που υπάρχει από την ίδρυση του ΕΣΥ, προσθέτωντας ότι «δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, ούτε μέσο εξοικονόμησης πόρων, ούτε ιδεολογική εμμονή και κρατισμός. Είναι στρατηγική απάντηση στην κρίση».