Βρίζετε δυνατά; Γίνεστε πιο δυνατοί

06-05-2017

Αρκετοί άνθρωποι είναι αθυρόστομοι και συνηθίζουν να βρίζουν όταν κάτι τους νευριάζει. Κάτι τέτοιο δημιουργεί άσχημη εντύπωση αλλά φαίνεται πως χαρίσει μυική δύναμη. Αυτό τουλάχιστον έδειξε νέα έρευνα Βρετανών και Αμερικανών επιστημόνων με Ελληνική συμμετοχή.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κιλ στη Βρετανία και το Πανεπιστήμιο του Long Island στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν δύο πειράματα. Στο πρώτο, 29 εθελοντές με μέση ηλικία 21 ετών χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες – μία που έβριζε και μία όχι- και στη συνέχεια έκαναν ένα τεστ έντονης αεροβικής άσκησης με ποδήλατο.
Στο δεύτερο πείραμα, 52 εθελοντές με μέση ηλικία 19 ετών πάλι χωρίσθηκαν σε όσους έβριζαν και σε όσους δεν έβριζαν και, στη συνέχεια, έκαναν ένα τεστ που αφορούσε τη δύναμη της λαβής του χεριού τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας στο Μπράιτ.
Οι επικεφαλής της έρευνας Ρίτσαρντ Στέφενς και Εμμανουήλ Κατέχης διαπίστωσαν πως το βρίσιμο χαρίζει μυική δύναμη. Οι άνθρωποι που βλαστημούν φωναχτά αποκτούν περισσότερη σωματική δύναμη.

Όπως φάνηκε, και στις δύο περιπτώσεις -ποδήλατο και λαβή- όσοι προηγουμένως είχαν βρίσει δυνατά, εμφάνισαν ανώτερες επιδόσεις, έχοντας περισσότερη μυική δύναμη σε σχέση με όσους δεν είχαν βρίσει ή απλώς ξεφώνιζαν ουδέτερες λέξεις. Η ενίσχυση της δύναμης στο τεστ της λαβής διάρκειας δέκα δευτερολέπτων ισοδυναμούσε με 2,1 κιλά κατά μέσο όρο, ενώ στο τεστ ποδηλάτου με 24 βατ.

Προηγούμενες μελέτες των ίδιων ερευνητών είχαν δείξει ότι το βρίσιμο κάνει κάποιον πιο ανθεκτικό στον πόνο. Τώρα προστίθεται και η δύναμη στα οφέλη του βρισίματος.

Οι ερευνητές δήλωσαν: «Γιατί το βρίσιμο έχει αυτή την επίδραση στη δύναμη και στην αντοχή στον πόνο, μένει να ανακαλυφθεί. Δεν έχουμε ακόμη κατανοήσει πλήρως τη δύναμη του βρισίματος».

Αν πάντως κανείς θέλει να εξασκηθεί στο βρίσιμο για γίνει πιο δυνατός, καλύτερα να το κάνει μόνος του.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Βρίστε! Κάνει καλό στην υγεία
5 κακές συνήθειες που ίσως μας κάνουν και καλό!