ΕΙΝΑΠ: Γιατί το πολυνομοσχέδιο φέρνει μειώσεις και όχι αυξήσεις στους γιατρούς

24-05-2017

Το νέο πολυνομοσχέδιο-μνημόνιο “όχι μόνο δεν φέρνει αύξηση των αποδοχών, αλλά αντιθέτως σαφής μείωση” υποστηρίζουν οι γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά σημειώνοντας, ότι όχι μόνο δεν αποκαθίστανται στο ελάχιστο οι απώλειες της τάξης του 45% των απωλειών των προηγούμενων μνημονίων αλλά προστίθενται και νέες μειώσεις.

Συγκεκριμένα η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει τα εξής:

  1. Η αύξηση που δόθηκε στο νοσοκομειακό επίδομα ισοδυναμεί με τη μείωση του εισοδήματος από τη φορολογία του επιδόματος βιβλιοθήκης που μέχρι τώρα δεν φορολογούνταν.
  2.  Η γενική μείωση του αφορολόγητου για όλους από τις 8.500€ στις 5.500€ σημαίνει ότι ο κάθε γιατρός θα φορολογηθεί επιπλέον από ό,τι πριν, και μάλιστα με υψηλό συντελεστή, γιατί οι γιατροί θεωρούνται υψηλόμισθοι.
  3. Η ενσωμάτωση του χρονοεπιδόματος και του επιδόματος βιβλιοθήκης στο βασικό μισθό, που θα προκαλέσει πολύ μικρή αύξηση στις συντάξιμες αποδοχές, είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις τεράστιες απώλειες που είχαμε από τις περσινές ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό που κατακρεούργησε τις εισφορές δεκαετιών στο ΤΣΑΥ.
  4. Το ότι οι αγροτικοί γιατροί εντάσσονται στο ειδικό μισθολόγιο και το ότι αυξάνεται το κονδύλι των εφημεριών κατά 6%, με την αυξημένη φορολογία,  εξανεμίζεται κάθε «αύξηση».

“Κανείς δεν εξαιρείται από το 4ο μνημόνιο,  καταλήγει η ΕΙΝΑΠ, ούτε και οι συνολικές δαπάνες υγείας, οι οποίες στο όνομα του «εξορθολογισμού δαπανών για την ιατρική περίθαλψη», θα υποστούν νέα περικοπές 125 εκ.€ το 2017 και 188 εκ.€ σωρευτικά το 2018, με την ένταξη επιπλέον κατηγοριών δαπανών σε κλειστούς προϋπολογισμούς και τη μείωση των ανώτερων ορίων του «clow back».