Μόνο υπό προϋποθέσεις η χορήγηση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος στα μαιευτήρια

26-06-2017

Υπό προϋποθέσεις θα χορηγείται πλέον στα δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια της χώρας υποκατάστατο μητρικού γάλακτος στα νεογνά. Μάλιστα η χορήγηση «ξένου» γάλακτος θα γίνεται μόνο κατόπιν γραπτής αιτιολόγησης από τον παιδίατρο, ο οποίος θα φυλάσσεται στον ιατρικό φάκελο του νεογνού και της μητέρα, ή κατόπιν έγγραφης συναίνεσης της μητέρας.

Αυτό προβλέπει κοινή απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, Υγείας Ανδρ. Ξανθός και ο αναπληρωτής υπ. Υγείας Παύλος Πολάκης. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η χορήγηση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος στα νεογνά εντός των δημόσιων, πανεπιστημιακών νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών της χώρας, επιτρέπεται για αποδεκτούς ιατρικούς λόγους ή κατόπιν έγγραφης συναίνεσης της μητέρας.

Για τον σκοπό αυτό συμπληρώνεται κατά περίπτωση ειδικό έντυπο το οποίο υπογράφεται και φυλάσσεται στον ιατρικό φάκελο του νεογνού και της μητέρας. Της έγγραφης συναίνεσης της μητέρας προηγείται ενημέρωση για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού  και για τους ενδεχόμενους κινδύνους που συνεπάγεται η λανθασμένη χρήση υποκατάστατων μητρικού γάλακτος.

Πιο αναλυτικά, στο έντυπο συναίνεσης στο υποκατάστατο μητρικού γάλακτος που υπογράφει η μητέρα και ο παιδίατρος (ή η μαία/μαιευτής), αναφέρεται ότι ότι η υπογράφουσα δηλώνει μεταξύ άλλων, ότι της έγινε σύσταση να θηλάσει αποκλειστικά, και ότι ενημερώθηκε αναλυτικά και κατανόησε την σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού για την υγεία και την ανάπτυξη του μωρού και την υγεία της μητέρας και τους ενδεχόμενους κινδύνους λανθασμένης χρήσης ξένου γάλακτος. «Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, δηλώνω ότι επιθυμώ να χορηγηθεί ξένο γάλα στο παιδί μου» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο έντυπο αιτιολόγησης χορήγησης υποκατάστατου μητρικού γάλακτος που συμπληρώνει ο παιδίατρος, πρέπει να επιλέξει τον ιατρικό λόγο μεταξύ των προωρότητα, σοβαρή νεογνική υπογλυκαιμία, διαταραχή του μεταβολισμού κ.α.

Σημειώνεται ότι ήδη τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στον τομέα του μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα, με τα ποσοστά μητέρων που θηλάζουν για τουλάχιστον ένα εξάμηνο να έχουν ανέβει θεαματικά, από περίπου 1% που ήταν το 2009, σε 30% τον Δεκέμβριο του 2014.