Με λουκέτο απειλούνται οι μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής νοσοκομείων του ΕΣΥ

27-06-2017

Με «λουκέτο» κινδυνεύει η πλειοψηφία των δημόσιων μονάδων ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής που φιλοξενούνται σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και πανεπιστημιακά νοσοκομεία καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη άδεια λειτουργίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις εννέα δημόσιες μονάδες που λειτουργούν στην Ελλάδα, μόλις δύο -στο νοσοκομείο Αττικόν και στο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης-, έχουν αδειοδοτηθεί από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ), όπως ορίζει η διαδικασία. Οι υπόλοιπες είτε λόγω χρονοβόρας γραφειοκρατίας που διέπει το δημόσιο, είτε λόγω έλλειψης κονδυλίων που θα τους επιτρέψουν να κάνουν προσαρμογές σε υποδομές και εξοπλισμό και να λάβουν πιστοποίηση κατά ISO 9001, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία αδειοδότησης των μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο από την ΕΑΙΥΑ. Αίτημα για έκδοση άδειας κατέθεσαν και οι 44 μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής που λειτουργούν στην Ελλάδα, δημόσιες και ιδιωτικές. Μέχρι σήμερα όμως έχουν αδειοδοτηθεί όλες, πλην επτά δημοσίων.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί κατά τη συνάντηση που θα έχουν το επόμενο διάστημα μέλη της Αρχής με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στη συνάντηση αυτή τα μέλη της ΕΑΙΥΑ πρόκειται να θέσουν τα δύο επόμενα βασικά βήματα στα οποία θέλει να επικεντρώσει το έργο της η Αρχή και για τα οποία θα χρειαστεί τη συνδρομή της πολιτείας. Tο ένα είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των αδειοδοτημένων μονάδων με την ΕΑΙΥΑ (προκειμένου να αναφέρονται σε πραγματικό χρόνο οι θεραπευτικές διαδικασίες στις οποίες υποβάλλονται τα υπογόνιμα ζευγάρια, η έκβαση της εγκυμοσύνης, οι δότες, τα ανεπιθύματα συμβάντα κ.α.)  καθώς και η δημιουργία ενός μητρώου δοτών.