Ύπνος: Τα παιδιά “κολλάνε” τις διαταραχές ύπνου των γονιών τους

04-09-2017

Τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα και να έχουν τακτικό πρόγραμμα ύπνου χωρίς διαταραχές. Και όπως φαίνεται οι γονείς παίζουν τεράστιο ρόλο στις συνήθειες των παιδιών τους στον ύπνο. Νέα έρευνα Βρετανών και Ελβετών επιστημόνων δείχνει πως τα παιδιά κολλάνε τις διαταραχές ύπνου των γονιών τους.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Warwick στη Βρετανία και της Βασιλείας στην Ελβετία μελέτησαν 91 παιδιά ηλικίας από 7 έως 12 ετών και τους γονείς τους.
Ανάλυσαν τις συνήθειες ύπνου των γονιών και στη συνέχεια προσπάθησαν, αναλύοντας τα παιδιά, να δουν πως αυτές επηρεάζουν και τους γονείς τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Sleep Medicine. Όπως διαπίστωσαν ο επικεφαλής της έρευνας Dr Sakari Lemola και οι συνεργάτες του τα παιδιά όσων είχαν πρόβλημα αϋπνίας κοιμόντουσαν και αυτά πιο αργά και δεν είχαν την ποιότητα ύπνου που έπρεπε.
Σύμφωνα με τα όσα έδειξε η έρευνα τα παιδιά επηρεάζονται περισσότερο από τις συνήθειες ύπνου της μητέρας απ’ ότι του πατέρα.

Που οφείλεται όλο αυτό; Όπως εξηγούν οι ειδικοί οι γονείς και τα παιδιά μοιράζονται γονίδια που μπορεί να επηρεάζουν τον ύπνο.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν επίσης πως όταν υπάρχουν διαφωνίες αργά το απόγευμα μέσα στο σπίτι, τόσο τα παιδιά όσο και οι ίδιοι οι γονείς δυσκολεύονται να κοιμηθούν.
Η έρευνα έδειξε ακόμα πως οι γονείς με προβλήματα ύπνου προσπαθούν ακόμα περισσότερο να ελέγξουν τον ύπνο των παιδιών τους με τα αντίθετα όμως αποτελέσματα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Όσοι κοιμούνται λίγο έχουν περισσότερο λίπος στην κοιλιά
Ύπνος: Αυτά είναι τα 8 λάθη που κάνουμε και δεν μπορούμε να κοιμηθούμε