Ύπνος: Όσοι κοιμούνται λίγο έχουν περισσότερο λίπος στην κοιλιά

31-07-2017

Γνωρίζαμε πως ο ύπνος επηρεάζει την υγεία μας. Επηρεάζει όμως, όπως φαίνεται, και την σιλουέτα μας. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους. Μάλιστα, η συσσώρευση του λίπους γίνεται στην περιοχή της κοιλιάς.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Leeds στην Βρετανία ανέλυσαν στοιχεία για 1.615 εθελοντές, ηλικίας από 19 έως 65 ετών, οι οποίοι κατέγραψαν αναλυτικά τη διατροφή τους για 3-4 ημέρες και ανέφεραν πόσες ώρες κοιμόντουσαν, ενώ υποβλήθηκαν σε πλήθος εξετάσεων και μετρήσεων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση PLoS One, έδειξαν πως όσοι κοιμόντουσαν μόλις 6 ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ, είχαν κατά μέσον όρο 3 εκατοστά μεγαλύτερη περίμετρο μέσης απ’ ό,τι όσοι κοιμόντουσαν εννέα ώρες, ακόμα κι αν τρέφονταν υγιεινά.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι ο ελλιπής ύπνος επιφέρει μεταβολικά προβλήματα και ανοίγει το δρόμο για την εκδήλωση προβλημάτων όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές  πραγματοποίησαν τη μελέτη τους για να εξετάσουν πως επηρεάζει η έλλειψη ύπνου την μεταβολική υγεία με βάση αντικειμενικούς δείκτες, όπως η περίμετρος της μέσης, τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, η αρτηριακή πίεση, η λειτουργία του θυρεοειδούς, το σωματικό βάρος τα επίπεδα της γλυκόζης (σακχάρου) αίματος κ.λπ.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσο περισσότερο κοιμόντουσαν οι εθελοντές τόσο χαμηλότερο ήταν κατά μέσον όρο το σωματικό βάρος και η περίμετρος της μέσης τους, και τόσο υψηλότερη η καλή (HDL) χοληστερόλη τους, η οποία προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία.

Η αυξημένη περίμετρος μέσης υποδηλώνει συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, το οποίο θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την καρδιαγγειακή υγεία, λένε οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν την αξία που έχει για την υγεία ο επαρκής ύπνος κάθε βράδυ, η διάρκεια του οποίου πρέπει να κυμαίνεται από 7 έως 9 ώρες κάθε βράδυ, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Dr. Laura Hardy, λέκτορας Μοριακής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leeds.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Πως οι πολλές ώρες ύπνου μας αδυνατίζουν
Ύπνος: Τα παιδιά που κοιμούνται λίγο κινδυνεύουν με παχυσαρκία