10 διατροφικοί μύθοι που κατακλύζουν τα social media

26-12-2016

Αποτελούν προϊόν παρατήρησης ή προσωπικής εμπειρίας, δεν συνοδεύονται από επιστημονική τεκμηρίωση κι όμως έχουν εκατομμύρια πιστούς που τις ακολουθούν. Οι διατροφικές τάσεις ή τα διαιτολογικά tips που γίνονται πιστευτά μέσα από τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί από τη μία μεριά το διαδίκτυο και οι εφαρμογές του να επιτρέπουν την άμεση πρόσβαση στην πληροφορία, όμως τις περισσότερες φορές αυτή δεν φιλτράρεται με αποτέλεσμα ένας μύθος να γίνεται καθημερινή πρακτική.

Η διατροφή αποτελεί ένα κομμάτι της καθημερινότητας που προσφέρεται για τη δημιουργία τάσεων. Ακολουθούν 10 από τους πιο διαδεδομένους διατροφικούς μύθους, στους οποίους «ορκίζονται» οι πιστοί ακόλουθοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

1. Ένα ποτήρι χυμός λεμόνι με νερό το πρωί βοηθά στην απώλεια βάρους. Ο χυμός λεμόνι και το νερό δεν έχουν μαγικές ιδιότητες! Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια για απώλεια βάρους, είναι αντικαθιστώντας κάποιο άλλο θερμιδογόνο στοιχείο του πρωινού γεύματος.

2. Ό,τι δεν περιέχει γλουτένη σας κάνει καλό. Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που απαντάται σε ορισμένα σιτηρά και δεν είναι για κανένα λόγο βλαβερή για τον οργανισμό. Άτομα με διαγνωσμένη αλλεργία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη είναι τα μόνα τα οποία θα οφεληθούν από τον αποκλεισμό της από τη διατροφή.

3. Τροφές, όπως η κανέλα, θεραπεύουν τον καρκίνο. Δεν υπάρχουν μαγικές τροφές. Στα πλαίσια όμως μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συστατικά με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπορεί να προστατεύσουν τον οργανισμό από κάποιες μορφές καρκίνου.

4. Το αλάτι κάνει κακό στον οργανισμό. Το αλάτι είναι απαραίτητο στον οργανισμό για την ισορροπία των υγρών στο σώμα, για την ομαλή σύσπαση των μυών και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Φυσικά στη σύγχρονη διατροφή το αλάτι χρησιμοποιείται παντού για να δώσει γεύση ή να συντηρήσει κάποιο τρόφιμο, και έτσι καταλήγουμε στην υπερκατανάλωση. Προσπαθήστε να μην προσθέτετε περισσότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι ημερησίως στα φαγητά σας.

 

5. Υπάρχουν τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες. Δεν υπάρχουν τρόφιμα που περιέχουν τόσο λίγες θερμίδες που όχι μόνο να μην μας παχαίνουν, αλλά να μας αδυνατίζουν κιόλας. Υπάρχουν όμως τρόφιμα όπως το αγγούρι, η ντομάτα και τα πράσινα λαχανικά που περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και συμβάλλουν στη μείωση της πείνας.

6. Μία φορά το εξάμηνο πρέπει να ακολουθείτε μία δίαιτα αποτοξίνωσης. Το σώμα διαθέτει ένα ειδικό όργανο, το συκώτι, που αναλαμβάνει τη διαδικασία της αποτοξίνωσης και τη φέρνει σε πέρας αποτελεσματικά. Εάν δεν ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή τότε επιλέξτε μερικές μέρες το μήνα όπου θα δώσετε έμφαση σε φυσικές και λιγότερο επεξεργασμένες τροφές, χωρίς όμως ακρότητες.

7. Οι υδατάνθρακες παχαίνουν. Όταν οι υδατάνθρακες καταναλωθούν στη σωστή ποσότητα, περίπου στο ¼ του γεύματος, τότε όχι απλά δεν παχαίνουν αλλά δίνουν ενέργεια στον οργανισμό. Επειδή όμως η σύγχρονη διατροφή είναι πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες (γλυκίσματα, αρτοσκευάσματα, σνακς) που αποθηκεύονται εύκολα σαν λίπος, η ομάδα αυτή των τροφίμων έχει αποκτήσει αρνητική φήμη.

8. Τα λίπη είναι ο εχθρός της καρδιάς. Δεν είναι όλα τα λιπαρά εξίσου επιβαρυντικά για την υγεία. Μάλιστα οι διαιτολόγοι προτείνουν το 25-30% των ημερήσιων θερμίδων να προέρχονται από καλά λιπαρά που βρίσκονται στα φυτικά έλαια, στους ξηρούς καρπούς ή τα λιπαρά ψάρια. Μεταξύ άλλων, το λίπος της τροφής είναι απαραίτητο για την υγεία του εγκεφάλου και των ματιών, για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος και την πέψη των τροφών.

9. Τα πολλά και μικρά γεύματα βοηθούν στην απώλεια βάρους. Μπορεί τα μικρά και συχνά γεύματα να κρατούν αρκετούς ανθρώπους χορτάτους, υπάρχουν όμως και εκείνοι που δυσκολεύονται να περιορίσουν τον εαυτό τους. Με απλά λόγια το «μικρό» γεύμα γίνεται μεγάλο και καταλήγουν να καταναλώνουν πολλές επιπλέον θερμίδες. Κλινικές μελέτες δείχνουν πως δεν υπάρχει «ιδανικός» αριθμός γευμάτων για την απώλεια βάρους, και εξαρτάται απόλυτα από την καθημερινότητα και την προσωπικότητα του καθενός.

10. Δεν κάνει να τρώτε μετά τις 8 το βράδυ. H αλήθεια είναι πως το σώμα σας θα αναγνωρίσει και θα επεξεργαστεί τις θερμίδες των τροφών με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, είτε τις καταναλώσετε το πρωί, είτε το μεσημέρι, είτε το βράδυ. Αυτό που μετράει είναι πόσες θερμίδες τρώτε, και οι πιθανότητες είναι πως εάν συνεχίσετε το τσιμπολόγημα μέχρι αργά το βράδυ θα φάτε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού.

 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com