ΕΣΥ: Φεύγουν τα ιδιωτικά συνεργεία, έρχονται οι “εταιρείες των εργαζομένων”

26-12-2016

Την πύλη εξόδου από το ΕΣΥ δείχνει το υπουργείο Υγείας στα ιδιωτικά συνεργεία, μέσω της προώθησης του μοντέλου της συνεταιριστικής εργασίας. Με το νέο μοντέλο εργαζόμενοι των ιδιωτικών συνεργείων θα μπορούν να ιδρύουν «εταιρίες» ώστε να αναλάβουν υπηρεσίες σίτισης, φύλαξης, καθαριότητας στα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες Υγείας του ΕΣΥ. 

Το υπουργείο Υγείας με το νέο μοντέλο επιδιώκει μείωση των σχετικών δαπανών αλλά και διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία. Στελέχη του υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι το μοντέλο συνεταιριστικής εργασίας από εργαζόμενους θα γίνει μέσω Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚοινΣΕπ) που προβλέπονται στο νόμο του 2011 περί «Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας». 

Η διαδικασία για την ανάδειξη του παρόχου θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και σήμερα, μέσω δηλαδή διαγωνιστικής διαδικασίας. Έτσι, η «εταιρία» των εργαζομένων θα μπορεί να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για την ανάθεση των συγκεκριμένων υπηρεσιών που προκηρύσσουν τα νοσοκομεία. 

Το υπουργείο Υγείας εξετάζει ωστόσο να «πριμοδοτούνται» οι εργαζόμενοι ώστε στην περίπτωση που συμμετέχει στον διαγωνισμό και ιδιώτης, να έχουν κάποιο …προβάδισμα.  Επίσης, εξετάζεται ακόμη και η περίπτωση να αποκλειστούν οι εργολαβικές εταιρίες από τους διαγωνισμούς.