Ο χρόνιος πόνος προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό

26-12-2016
Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη υποφέρουν από χρόνιους πόνους οι οποίοι μπορεί να προκαλούνται από διάφορες παθήσεις. Καναδοί ερευνητές τώρα βρήκαν πως αυτοί οι χρόνιοι πόνοι μπορούν να προκαλέσουν μεταβολές στον εγκέφαλο αλλά και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
 
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά έκαναν πειράματα σε ποντίκια. Εξέτασαν τον εγκέφαλο τους αλλά και τον οργανισμό τους σε συνθήκες χρόνιου πόνου και μπόρεσαν να βγάλουν αρκετά συμπεράσματα.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports, έδειξαν πως ο χρόνιος πόνος (δηλαδή εκείνος που κρατά για πάνω από έξι μήνες) μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο DNA του εγκεφάλου μας και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
 
Κάτι τέτοιο βέβαια, όπως λένε οι ειδικοί, μπορεί να αλλοιώσει ολόκληρη την δομή του DNA μας. Αυτό φυσικά θα είχε άγνωστες επιπτώσεις στον οργανισμό του καθενός.
 
Ο επικεφαλής της έρευνας, Moshe Szyf και οι συνεργάτες του συνεχίζουν τις έρευνες τους και λένε πως ελπίζουν τα ευρήματα τους να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με το DNA ή ακόμα και των ίδιων των χρόνιων πόνων.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: