Αντιβιοτικά: Ίσως προκαλούν τροφικές αλλεργίες στα παιδιά

26-12-2016
Πολλές φορές έχουμε πει πως δεν χορηγούμε μόνοι μας αντιβιοτικά χωρίς λόγο και χωρίς να έχουμε επισκεφτεί προηγουμένως τον γιατρό μας. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως τα παιδιά που παίρνουν αντιβιοτικά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν κάποια τροφική αλλεργία.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν στοιχεία από τη βάση Medicaid της περιόδου 2007-2009 και εντόπισε 1.504 παιδιά με τροφικές αλλεργίες και τα συνέκρινε με 5.995 παιδιά χωρίς αλλεργίες.
Οι ειδικοί υπολόγισαν και παράγοντες όπως το μήνα γέννησης και το έτος, το φύλο και την εθνικότητα/φυλή, τον θηλασμό, την μητρική ηλικία, τον τόπο κατοικία, το άσθμα και το έκζεμα. 
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Allergy, Asthma and Clinical Immunology, έδειξαν πως τα παιδιά που είχαν πάρει αντιβιοτικά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, είχαν 1,2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με τροφική αλλεργία σε σχέση με τα παιδιά που δεν είχαν πάρει αντιβιοτικά. 
 
Μάλιστα, όπως φάνηκε από την έρευνα, όσο αυξανόταν ο αριθμός των ιατρικών συνταγών για αντιβιοτικά ανά παιδί τόσο αυξάνονταν και οι πιθανότητες εμφάνισης τροφικής αλλεργίας.
Για παράδειγμα, από 1,31 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο με τρεις ιατρικές συνταγές έφτανε στις 1,43 με τέσσερις συνταγές και 1,64 με πέντε ή περισσότερες συνταγές για αντιβιοτικά. 
 
Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Μπράιαν Λοβ εξήγησε πως ο ισχυρότερος συσχετισμός παρατηρήθηκε στα παιδιά που είχαν πάρει κεφαλοσπορίνη και σουλφοναμίδη, ευρέως φάσματος αντιβιοτικά, συγκριτικά με άλλους παράγοντες, όπως η πενικιλίνη και οι μακρολίδες. 
 
Η μελέτη επιβεβαιώνει παλαιότερα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου είναι σημαντική για την ανάπτυξη αντοχής του οργανισμού σε ξένες πρωτεΐνες, όπως οι τροφές. Τα αντιβιοτικά είναι γνωστό ότι αλλάζουν την σύσταση της εντερικής χλωρίδας. 
 
Οι ερευνητές έχουν λοιπόν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της αύξησης των συνταγών για αντιβιοτικά στα μικρά παιδιά και της αύξησης των διαγνώσεων τροφικών αλλεργιών στα παιδιά γενικώς. 
 
Όπως είπε ο Δρ. Λόβ, «δεδομένων των ευρημάτων μας, οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στην συνταγογράφηση αντιβιοτικών σε μικρά παιδιά, δεδομένου ότι είναι δύσκολη προς το παρόν η διάκριση μεταξύ ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων. Σαφώς και χρειαζόμαστε καλύτερα διαγνωστικά εργαλεία για την αναγνώριση των παιδιών που πραγματικά χρειάζονται αντιβιοτικά. Η κατάχρησή τους έχει συντελέσει στην εμφάνιση ανθεκτικών ιών και βακτηρίων στην κοινότητα».
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: