186.000 παιδιά χάνουν τη ζωή τους από τροχαία

26-12-2016

Περισσότερα από από 186.000 παιδιά χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από τροχαία ατυχήματα, ενώ χιλιάδες άλλα τραυματίζονται σοβαρά. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι τραυματισμοί από τροχαία συγκαταλέγονται ανάμεσα στις τέσσερις πρώτες αιτίες παιδικής θνησιμότητας για ηλικίες άνω των πέντε (5) ετών, ενώ είναι η πρώτη αιτία θνησιμότητας για ηλικίες 15-17 ετών. 

Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), με πρωτοβουλία της, ανακήρυξε την δεκαετία 2011-2020 ως Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, με την συμμετοχή κυβερνήσεων, Διεθνών Οργανισμών, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, μη κυβερνητικών οργανισμών και ιδιωτικών εταιρειών, από όλο τον κόσμο. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να αναχαιτίσει και να αναστρέψει την τάση που θα οδηγήσει σε απώλεια περίπου 1,9 εκατομμυρίων ατόμων ετησίως, εξαιτίας οδικών ατυχημάτων, μέχρι το 2020 , εφόσον η κατάσταση αυτή αφεθεί ανεξέλεγκτη. 

Στο πλαίσιο αυτό, η εβδομάδα 4-10 Μαΐου 2015, έχει οριστεί ως η Τρίτη Παγκόσμια Εβδομάδα του Ο.Η.Ε. για την Οδική Ασφάλεια. Στο επίκεντρο της καμπάνιας για το 2015, είναι τα παιδιά, και ο Π.Ο.Υ., προκειμένου να ενισχύσει την σημασία  του   μηνύματος  «Σώστε   Παιδικές   Ζωές   με   την   οδική   ασφάλεια» έχει διαμορφώσει οδηγίες προς την κατεύθυνση αυτή με τίτλο : «10 Στρατηγικές για την Ασφάλεια των Παιδιών στο Δρόμο» και οι οποίες συνοπτικά είναι:

1. Έλεγχος ταχύτητας

2. Περιορισμός της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

3. Χρήση προστατευτικού κράνους για ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές.

4. Χρήση κατάλληλων συστημάτων ασφαλείας για παιδιά στο αυτοκίνητο.

5. Ενίσχυση της ορατότητας των παιδιών αλλά και της αναγνώρισης τους από τους οδηγούς.

6. Βελτίωση οδικών υποδομών

7. Κατάλληλος σχεδιασμός οχημάτων

8. Μείωση κινδύνων για νέους οδηγούς.

9. Παροχή κατάλληλης φροντίδας σε τραυματισμένα παιδιά.

10. Επίβλεψη παιδιών κοντά σε δρόμους.

 

Σημαντικό είναι, στο πλαίσιο των εν λόγω στρατηγικών του Π.Ο.Υ. να δοθεί έμφαση στην διαμόρφωση ασφαλών οδικών και λοιπών υποδομών που σχετίζονται με σχολικές μονάδες, με χώρους εμπορικής χρήσης (καταστήματα, εμπορικά κέντρα λαϊκές αγορές κ.λ.π.), πλατείες, πεζοδρόμους, παιδικές χαρές, παραλίες (πλαζ, αναψυκτήρια, ανοικτοί παιδότοποι, κ.λ.π.), χώρων αναψυχής κ.α., όπου η αυξημένη κίνηση πεζών, καταναλωτών, παραθεριστών, οδηγεί στην αύξηση των ατυχημάτων. 

Έμφαση είναι απαραίτητο να δίδεται στην απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων, φορητών συσκευών μουσικής με χρήση ακουστικών, κ.λ.π., κατά την οδήγηση καθώς και αντίστοιχη αποφυγή χρήσης αυτών από παιδιά και ενήλικες πεζούς, γεγονός που ελαττώνει την προσοχή και την εγρήγορση για την αντιμετώπιση των κινδύνων. 

Τονίζεται επίσης, η ιδιαίτερη σημασία της προσεκτικής οδικής συμπεριφοράς οδηγών και πεζών σε περιοχές που είναι άγνωστες π.χ. προορισμοί διακοπών, όπου φυσικά, τεχνητά ή ανθρωπογενή εμπόδια εγείρουν σοβαρούς κινδύνους ασφάλειας, ενώ επιτακτική είναι η χρήση κατάλληλων ενδυμάτων που αναδεικνύουν την παρουσία των οδοιπόρων κατά τις νυχτερινές ώρες ώστε αυτοί να ανιχνεύονται εγκαίρως από τους οδηγούς,