2.800 προσλήψεις ανακοίνωσε ο Μ.Βορίδης

26-12-2016

Ατέλειωτες ουρές, ράντζα, εκνευρισμός και μεγάλη κόπωση ασθενών και προσωπικού, συνθέτουν τη ζοφερή  εικόνα των επειγόντων περιστατικών του ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας  «Τα Νέα» που δημοσιεύεται σήμερα.

Ενδεικτικά η εφημερίδα αναφέρει ότι σε ένα 24ωρο εφημερίας το νοσοκομείο της Νίκαιας δέχεται κατά μέσο όρο 1.600 ασθενείς και ο Ευαγγελισμός 1.400. Εκτός από τις ελλείψεις σε προσωπικό οι γιατροί και οι νοσηλευτές προσπαθούν να κάνουν τη δουλεία τους με αμφιλεγόμενα αλλά φθηνά υλικά που παραγγέλνουν πλέον οι διοικήσεις των νοσοκομείων λόγω των «κουτσουρεμένων» προϋπολογισμών.

Ο κος Βορίδης κληθείς να σχολιάσει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ στην τηλεόραση του «Σκάι» προανήγγειλε 2.800 προσλήψεις στο πλαίσιο μέτρων αντιμετώπισης της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία.

Ο νέος υπουργός Υγείας σχετικά με τις δηλώσεις του για ανακατανομή των πόρων του προϋπολογισμού και αύξηση των ποσών που κατευθύνονται στην Υγεία τόνισε ότι διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο των πόρων, από τον προϋπολογισμό του 2015, με διαφορετική κατανομή μεταξύ των υπουργείων, σημειώνοντας ότι οι δαπάνες για την υγεία στη χώρα μας είναι κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης.

Ο κος Βορίδης υπενθύμισε ότι με υπουργική απόφαση του προκατόχου του Άδωνη Γεωργιάδη οι ανασφάλιστοι καλύπτονται πλήρως νοσοκομειακά, ενώ για το κομμάτι της φαρμακευτικής περίθαλψης, δόθηκε η αρμοδιότητα στον ΕΟΠΥΥ να καλύπτει τους ανασφάλιστους και φαρμακευτικά με Υπουργική Απόφαση που εξεδόθη το Σάββατο. Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι για το «νοσοκομειακό κομμάτι» καλύπτονται 75 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό, ενώ για το φαρμακευτικό υπάρχει πρόβλεψη 100 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Υγείας δεν άνοιξε τα χαρτιά του σχετικά με το καυρτό θέμα του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών χαρακτηρίζοντας το ως «αρκετά σύνθετο κομμάτι» με πολλά τεχνικά χαρακτηριστικά. «Το ποσοστό κέρδους διαφέρει από φάρμακο σε φάρμακο. Θα εκπληρωθεί η υποχρέωση με έναν τρόπο όσο δικαιότερο γίνεται» είπε ο υπουργός.