2,5 δις ευρώ οικονομία από το 2009 χάριν της “e-syntagografisi”

26-12-2016

Το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης της Ελλάδας έχει οδηγήσει στην εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων

Η Ελλάδα εμφανίζει από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στο Δυτικό κόσμο, με δημόσιο χρέος που υπερβαίνει τα 321 δισεκ. ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται σε 169% του ΑΕΠ της χώρας. Ωστόσο κάποιοι ισχυρίζονται ότι το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της χώρας, που μετρά ήδη δυόμισι χρόνια λειτουργίας και είναι από τα πλέον ανεπτυγμένα στην Ευρώπη, κινείται στη σωστή κατεύθυνση και έχει συμβάλλει στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 50%.

Στο πλαίσιο του EU-US eHealth Conference που έλαβε χώρα στη Βοστώνη τον περασμένο μήνα, η Χριστίνα Παπανικολάου, γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα, μοιράστηκε την ιστορία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στη χώρα της, μιλώντας για το πώς το σύστημα – το οποίο χρησιμοποιείται ήδη από το 97% των γιατρών – έχει συμβάλλει στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 2,5 δισεκ.ευρώ ή 3,4 δισεκ.δολάρια, από το 2009.

Η Παπανικολάου μίλησε ενώπιον διεθνών ηγετικών μορφών στο χώρο της υγείας για το πώς η οικονομική κρίση, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, λειτούργησε ως καταλύτης για την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών που συρρίκνωσαν το αυξανόμενο χρέος της  χώρας.

«Πιστεύω ότι η αποτελεσματική χρήση καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα της Υγείας είναι μια μεγάλη πρόκληση και την ίδια στιγμή μια ευκαιρία προς την κατεύθυνση δομικών μεταρρυθμίσεων για ένα αποτελεσματικών και βιώσιμο σύστημα Υγείας», δήλωσε.

Κρίνοντας από την εμπειρία της Ελλάδας, είπε η Παπανικολάου «η επένδυση στην Υγεία είναι η πλέον συμφέρουσα λύση από άποψη κόστους και αποτελεσματικότητας όσον αφορά τη διοίκηση των συστημάτων Υγείας».

Πριν την εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης το 2011, το μέσο κόστος του συνολικού αριθμού συνταγών ανά μήνα ήταν 25 εκατ. ευρώ, με περίπου 300.000 συνταγές κάθε μήνα. Μετά το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής του, το μέσο μηνιαίο κόστος μειώθηκε στα 13 εκατ. ευρώ, με 200.000 συνταγές το μήνα.

Η εκμετάλλευση των πληροφοριακών συστημάτων στην Υγεία, πρόσθεσε η Παπανικολάου, μπορεί να «ενθαρρύνει την ανάπτυξη και την κοινωνικοοικονομική πρόοδο» και «μπορεί να δημιουργήσει εργασιακές ευκαιρίες».

Παρ’ όλα αυτά, το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης δεν απέφυγε την κριτική. Στις αρχές του χρόνου είχε παρόμοια τύχη με το HealthCare.gov, «έπεσε» αρκετές φορές και έμεινε εκτός λειτουργίας για αρκετές εβδομάδες.

Επιπλέον, ορισμένοι σύλλογοι όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους όσον αφορά τη λειτουργία του συστήματος, τονίζοντας την ανεπαρκή προετοιμασία για την αρχική πιλοτική εφαρμογή του.

Λέγεται επίσης ότι το σύστημα υπήρξε στόχος χάκερ, οι οποίοι φόρτωσαν σε αυτό εκατομμύρια πλαστές συνταγές.  Σύμφωνα με το Κέντρο Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Κοινωνικών Υπηρεσιών, την υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τα ζητήματα αυτά έχουν σταδιακά επιλυθεί. Συνολικά, το σύστημα φαίνεται να έχει δεχτεί περισσότερη υποστήριξη από κριτική.

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, πρόεδρος του ΣΦΕΕ σε μια ομιλία του στο πλαίσιο παρουσίασης της έκθεσης Mc Kinsey τον Απρίλιο του 2013, χαρακτήρισε τη φαρμακοβιομηχανία ως ανατέλλοντα αστέρα που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της Ελλάδας. Ο κ. Φρουζής αποκάλεσε το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης  «την πλέον σημαντική κληρονομία που θα μπορούσατε να αφήσετε», καθώς αμφότερα έχουν συμβάλλει στη μείωση της υπερσυνταγογράφησης και κατ’επέκταση, των εθνικών δαπανών.

Λόγω της επιτυχούς λειτουργίας τέτοιων συστημάτων τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες όπως π.χ. η Δανία, η Ε.Ε. εργάζεται αυτή τη στιγμή πάνω σε ένα διακρατικό σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στη μηνιαία Διεθνή έκδοση “Healthcare IT News”, σχετικά με τη συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας (κ. Χ. Παπανικολάου, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας) στο “2013 Massachusetts Connected Health Week” , που έλαβε χώρα στη Βοστώνη 22 και 23 Οκτωβρίου 2013.