Στρες: Πως προκαλεί έμφραγμα και εγκεφαλικό

13-01-2017

Όλοι καταλαβαίνουμε πως εάν έχουμε χρόνιο και παρατεταμένο στρες κάνουμε κακό στην υγεία μας. Τώρα όμως Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν τον μηχανισμό με τον οποίο το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν 293 ασθενείς επί σχεδόν τέσσερα χρόνια. Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι 22 υπέστησαν έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Lancet. Τι έδειξαν; Πως αυτοί με την μεγαλύτερη υπερδιέγερση της αμυγδαλής, ήταν εκείνοι με τον μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Οι ίδιοι είχαν επίσης τη μεγαλύτερη δραστηριότητα του νωτιαίου μυελού και τη μεγαλύτερη φλεγμονή στις αρτηρίες τους.
Η αμυγδαλή είναι η περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη ρύθμιση των συναισθημάτων του θυμού, του φόβου και του άγχους.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας Αχμέντ Ταγουακόλ «τα ευρήματά μας φωτίζουν με μοναδικό τρόπο το πώς το στρες μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοπάθειες. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση του στρες μπορεί να επιφέρει οφέλη πέρα από τη βελτίωση της ψυχολογίας. Τελικά, το χρόνιο στρες θα πρέπει να θεωρηθεί σημαντικός παράγων καρδιαγγειακού κινδύνου».

Θα χρειασθούν πάντως μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τον συγκεκριμένο βιολογικό μηχανισμό που συνδέει το στρες με τις καρδιοπάθειες. Οι ερευνητές δεν αποκλείουν να υπάρχουν και άλλοι βιολογικοί μηχανισμοί που συνδέουν το στρες με τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Το κάπνισμα, η υπέρταση και ο διαβήτης είναι άλλοι γνωστοί βασικοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εργασιακό στρες: Πως να το μειώσετε
Στρες: Πως επηρεάζει το γούστο του άντρα στις γυναίκες