Ύπνος: Τα ζευγάρια που επικοινωνούν καλύτερα κοιμούνται και καλύτερα

25-01-2017

Έχουμε κουραστεί να λέμε πως ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για την ψυχική αλλά και για τη σωματική μας υγεία. Ο ύπνος όμως λέει πολλά τόσο για την προσωπικότητα μας όσο και για τον χαρακτήρα μας. Αυτό φυσικά ισχύει και για τα ζευγάρια. Το πως κοιμούνται μπορεί να φανερώσει τι σχέση έχουν. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η καλή επικοινωνία ανάμεσα στους δυο συντρόφους κάνει τα ζευγάρια να κοιμούνται καλύτερα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γκονζάγκα της Ουάσινγκτον στις Ηνωμένες Πολιτείες παρακολούθησαν για 32 ημέρες 162 ζευγάρια, Τα ζευγάρια αυτά είτε ήταν παντρεμένα είτε συζούσαν.
Οι συμμετέχοντες έπρεπε να συμπληρώνουν καθημερινά ένα ερωτηματολόγιο. Σε αυτό έπρεπε να αναφέρουν τι καλό τους είχε συμβεί μέσα στην ημέρα. Έπρεπε ακόμα να πουν εάν μοιράστηκαν την ευχάριστη είδηση με το ταίρι τους. Σε περίπτωση που το είχαν κάνει, πώς αντέδρασε ο/η σύντροφος τους;
Οι συμμετέχοντες δήλωσαν επίσης πόσο ευτυχισμένοι είναι στη σχέση τους και πόσο καλά κοιμούνται.
Το μοτίβο που προέκυψε ήταν ξεκάθαρο: Τις ημέρες που οι αλληλεπιδράσεις των ζευγαριών περιελάμβαναν ευχάριστες ειδήσεις ο ύπνος τους ήταν πολύ καλύτερος. Επίσης ένιωθαν λιγότερη μοναξιά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο Συνέδριο της Εταιρείας για την Προσωπικότητα και την Κοινωνική Ψυχολογία (SPSP). Τι έδειξαν; Πως τα ζευγάρια που μοιράζονται καλά νέα έχουν και καλύτερη ποιότητα ύπνου. Όλα αυτά με μια προϋπόθεση βέβαια. Πως ο σύντροφος υποδέχεται τα καλά νέα με ενθουσιασμό και δεν αδιαφορεί στο άκουσμά τους.

Η νέα μελέτη βασίστηκε σε παλαιότερα ερευνητικά στοιχεία. Αυτά είχαν υποδείξει πως η υποστήριξη στη σχέση χαρίζει καλύτερη ψυχική υγεία και καλύτερο ύπνο, ενώ επίσης καλλιεργεί την οικειότητα μεταξύ των δύο συντρόφων. Είναι όμως η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι ανακοινώνοντας καθημερινά στον σύντροφο μια ευχάριστη είδηση, εφόσον ανταποκρίνεται θετικά σε αυτήν, επηρεάζεται άμεσα η ποιότητα του ύπνου, σύμφωνα με το ΤΙΜΕ.

Όπως τόνισε η επικεφαλής της έρευνας Σάρα Άρπιν «εδώ και πολύ καιρό οι ερευνητές είχαν εστιάσει μόνο στο τι συμβαίνει όταν μοιραζόμαστε μια δυσάρεστη είδηση». Η ίδια προσέθεσε πως «πλέον όμως γνωρίζουμε ότι είναι εξίσου σημαντικό –αν όχι πιο σημαντικό– να μοιράζεται κανείς και τα καλά νέα. Οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να επωφεληθούν από κάτι τόσο απλό» συμπληρώνει η ερευνήτρια.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Τι δείχνει ο τρόπος που κοιμάστε για την ερωτική σας ζωή
Ένα στα δέκα ζευγάρια κοιμούνται σε διαφορετικές κρεβατοκάμαρες