Θέλετε να έχετε καλύτερη μνήμη; Σηκώνετε βαράκια

26-01-2017

Πολλοί από εσάς ίσως πηγαίνετε τακτικά στο γυμναστήριο. Μια από τις δραστηριότητες εκεί είναι τα βάρη. Θα σας ενδιαφέρει λοιπόν να μάθετε πως τα βάρη δεν βοηθούν μόνο στην τόνωση του μυοσκελετικού συστήματος. Νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων δείχνει πως τα βάρη τονώνουν και την μνήμη.

Ερευνητές από τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ στην Αυστραλία μελέτησαν μια ομάδα εθελοντών ηλικίας άνω των 55 ετών.
Οι ειδικοί ζήτησαν από τους εθελοντές τους να κάνουν βάρη δύο φορές την εβδομάδα, επί έξι μήνες. Ακολούθησαν ένα πρόγραμμα ολοένα πιο σκληρής προπόνησης που αποσκοπούσε στο να σηκώνουν κάθε φορά το 80% του μέγιστου που μπορούσαν.
Καθώς περνούσε ο καιρός και οι εθελοντές δυνάμωναν, αύξαναν τα βάρη που σήκωναν για να παραμένουν στο 80% του μέγιστου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας (JAGS), έδειξαν πως η συστηματική προπόνηση με βάρη μπορεί να προστατεύει τη μνήμη των πασχόντων από ήπια νοητική διαταραχή. Μια διαταραχή που συχνά εξελίσσεται σε άνοια.
Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν αποτελέσματα και παλαιότερων ερευνών που συσχετίζουν την υγεία του σώματος με την υγεία του εγκεφάλου.
Όπως φάνηκε από τις μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, με το πέρασμα του χρόνου αυξήθηκε το μέγεθος σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου. Επίσης, οι επιδόσεις τους σε ειδικά τεστ μνήμης βελτιώθηκαν σημαντικά.

Ο Ελληνικής καταγωγής επικεφαλής Δρ. Γιόργκι Μαύρο και η ομάδα του δεν έχουν καταφέρει να εξακριβώσουν ποιος είναι ο μηχανισμός με τον οποίο η προπόνηση με βάρη να ωφελεί τις νοητικές λειτουργίες.
Πιστεύουν όμως πως βρήκαν μία συσχέτιση αιτίας – αποτελέσματος. Συνιστούν λοιπόν σε όλους να κάνουν περισσότερες ασκήσεις με βάρη, καθώς περνούν τα χρόνια.

«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι η βελτίωση στις νοητικές λειτουργίες σχετίζεται άμεσα με τα οφέλη στη μυϊκή δύναμη», δήλωσε ο δρ Μαύρος. «Όσο δυνάμωναν οι εθελοντές μας, τόσο μεγαλύτερα ήταν τα οφέλη στον εγκέφαλό τους.

Επομένως μπορούμε με τη βοήθεια της προπόνησης με βάρη να έχουμε πιο υγιή ηλικιωμένο πληθυσμό. Το κλειδί είναι να γυμνάζεται κανείς συχνά, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, και με υψηλή ένταση ώστε να αποκομίζει τα μέγιστα οφέλη στο σώμα και στον εγκέφαλό του.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Κάνει καλό στη μνήμη των γυναικών
Μνήμη: Οι γυναίκες θυμούνται καλύτερα από τους άντρες