Οι φτωχοί ζουν λιγότερο από τους πλούσιους

07-02-2017

Σίγουρα, κανείς δεν θέλει να είναι φτωχός. Κυρίως γιατί αν δεν έχει λεφτά η ζωή του γίνεται πολύ πιο δύσκολη. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Νέα μεγάλη διεθνής έρευνα δείχνει πως η φτώχεια μειώνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής. Μάλιστα, πρέπει να θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την υγεία.

Ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία 48 μελετών. Σε αυτές είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια εθελοντές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελβετία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν την διεθνή ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Όπως έδειξαν αυτά, οι φτωχοί είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες από τους εύπορους να πεθάνουν πριν από τα 85 τους χρόνια.

Μεταξύ των φτωχών εθελοντών, το σχεδόν 15% των ανδρών και το 9% των γυναικών πέθαναν πριν από αυτή την ηλικία. Το αντίστοιχο ποσοστό των εύπορων αντρών ήταν μόλις 11% και των γυναικών 7%.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η φτώχεια από μόνη της μειώνει κατά μέσον όρο 2,1 χρόνια το προσδόκιμο επιβιώσεως. Δηλαδή, σχεδόν όσο και η άσκηση, που το μειώνει 2,4 χρόνια και περισσότερο απ’ όσο η υπέρταση, η παχυσαρκία και η κατάχρηση αλκοόλ.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η φτώχεια αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους προάγγελους ασθενειών και πρόωρου θανάτου στον κόσμο. Συνήθως όμως δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν κατά την χάραξη των πολιτικών Υγείας.

«Δεδομένου του τεράστιου αντίκτυπου της κοινωνικοοικονομική κατάστασης στην υγεία, έχει ζωτική σημασία να την αποδεχθούν οι κυβερνήσεις ως σημαντικό παράγοντα κινδύνου και να πάψουν να την αποκλείουν από τις στρατηγικές για την Υγεία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σίλβια Στρινγκίνι, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης, στην Ελβετία.

Και πρόσθεσε πως η φτώχεια μπορεί να σημαίνει στέρηση υλικών πόρων και περιορισμένες ευκαιρίες, οι οποίες διαμορφώνουν τόσο τον τρόπο ζωής όσο και τις δυνατότητες που διανοίγονται στη ζωή.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η φτώχεια γερνάει τον εγκέφαλο
Η φτώχεια προκαλεί παχυσαρκία