Η νυχτερινή δουλειά μειώνει την γονιμότητα της γυναίκας

09-02-2017

Στις ημέρες μας όλο και περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας και δυσκολεύονται να κάνουν παιδί. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και διαφορετικοί για κάθε γυναίκα. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν άλλον έναν: Την νυχτερινή και την βαριά σωματική εργασία.

Ερευνητές από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν στοιχεία για 473 γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 35 έτη. Όλες τους αντιμετώπιζαν προβλήματα γονιμότητας. Οι 313 είχαν ολοκληρώσει τουλάχιστον έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Το 40% των γυναικών έκαναν εργασία που απαιτούσε να μεταφέρουν ή να σηκώνουν αντικείμενα. Το 22% έκαναν μέτρια έως έντονα σωματική απαιτητική δουλειά. Μία στις δέκα (9%) έπρεπε να δουλεύουν σε απογευματινές-νυχτερινές-εναλλασσόμενες βάρδιες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Occupational and Environmental Medicine.
Σύμφωνα με αυτά, οι γυναίκες που με απαιτητική εργασία είχαν 9% λιγότερα εναπομένοντα ωάρια και 14% λιγότερα ώριμα ωάρια. Οι μειώσεις ήταν ακόμη μεγαλύτερες για όσες δούλευαν νύχτα ή σε βάρδιες. Αυτό ίσως οφείλεται στη διατάραξη της λειτουργίας του βιολογικού ρολογιού τους.

 

Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ Λίντια Μινγκουέζ-Αλανσόν διαπίστωσε πως ακόμη μεγαλύτερη ήταν η επίπτωση για τις γυναίκες που έκαναν σωματικά βαριές δουλειές και οι οποίες ήταν υπέρβαρες (με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 25), καθώς επίσης για τις γυναίκες άνω των 37 ετών.

Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ποιoς είναι ο βιολογικός μηχανισμός, μέσω του οποίου η μεταφορά ή η ανύψωση βαρών επιδρά αρνητικά στην ποιότητα των ωαρίων της γυναίκας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Οι γυναίκες λείπουν περισσότερο από τη δουλειά λόγω ασθένειας αλλά….
Η πολλή δουλειά βλάπτει την υγεία των γυναικών