Ύπνος: Όσοι δεν κοιμούνται αρκετά παίρνουν λάθος αποφάσεις

16-02-2017

Κάτι το άγχος και το στρες, κάτι οι πολλές υποχρεώσεις… υπάρχουν άνθρωποι που δεν κοιμούνται όσο θα έπρεπε. Καλό θα κάνουν όμως να βάλουν τον ύπνο στις προτεραιότητες τους. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να μας κάνει να έχουμε λάθος κρίση και να παίρνουμε λάθος αποφάσεις.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το μη κερδοσκοπικό, ερευνητικό ινστιτούτο Rand Europe στη Βρετανία έδειξε πως η έλλειψη ύπνου είναι αυτή που ευθύνεται για τη χαμηλή παραγωγικότητα στους χώρους εργασίας.

Άλλη μελέτη που έγινε από το ινστιτούτο Finnish Institute of Occupational Health με επικεφαλής την ερευνήτρια Tea Lallukka, και η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep, ανέδειξε για μια ακόμη αφορά ότι η έλλειψη ύπνου είναι καταστροφική για την υγεία μας.

Μια τρίτη έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Brandeis στη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών διαπίστωσε ότι η έλλειψη ύπνου έχει αντίκτυπο στη μνήμη του ανθρώπου.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Harvard στις Ηνωμένες Πολιτείες από την άλλη συμπέραναν πως ο ύπνος δεν προστατεύει μόνο παθητικά και παροδικά τη μνήμη αλλά έχει ενεργό ρόλο στη οργάνωση και σταθεροποίηση της.

Και οι αποδείξεις συνεχίζονται. Μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Κλέμσον των Ηνωμένων Πολιτειών και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Human Neuroscience διαπίστωσε ότι ο καλός ύπνος εκτός του ότι μειώνει την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων βοηθά και την καταπολέμηση του στρες.

Κι ερχόμαστε στη νέα έρευνα που πάει την υπόθεση ύπνο ένα βήμα παραπέρα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όστιν στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών μελέτησαν εκπαιδευόμενους αξιωματικούς της στρατιωτικής ακαδημίας West Point.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος δύο ομάδες αξιωματικών οι οποίοι έπρεπε να υλοποιήσουν την ίδια αποστολή με ή χωρίς στέρηση ύπνου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ακόμα και μια μέτρια έλλειψη ύπνου αποδυναμώνει τον εγκέφαλο, μειώνει την αποτελεσματικότητα της λογικής σκέψης καθώς εμποδίζει την ενοποίηση των πληροφοριών που λαμβάνει για τη λήψη άμεσων αποφάσεων.

Για πρώτη φορά οι ψυχολόγοι από το Τέξας τεκμηρίωσαν ότι η έλλειψη του ύπνου κάνει τους ανθρώπους να ακολουθούν περισσότερο τη λήψη αποφάσεων που βασίζονται σε προκαθορισμένους κανόνες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν η απόφαση λαμβάνεται με βάση πρωτόκολλα αποφάσεων ακολουθώντας προκαθορισμένους κανόνες (για παράδειγμα αλγοριθμικό μοντέλο), η έλλειψη ύπνου δυσκολεύει περισσότερο τη λήψη ορθής απόφασης.

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της στέρησης ύπνου διαφέρουν από άτομο σε άτομο.
Οι επιστήμονες τόνισαν ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει σημαντικά αρνητικά τις αποφάσεις που λαμβάνουμε και είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή μας. Η έλλειψη ύπνου εμποδίζει τον εγκέφαλό μας να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που λαμβάνει και μπορεί να μας οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις που οδηγούν σε καταστροφικά λάθη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Μας βοηθά να τηρήσουμε τις αποφάσεις μας
Ύπνος: Κοιμηθείτε στη φύση για να αποφύγετε την αϋπνία