Ύπνος: Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε για να προστατευθούμε από το κρυολόγημα

15-03-2017

Οι έρευνες που έχουν δείξει την αναγκαιότητα και τη σημασία του ύπνου για την υγεία μας είναι αμέτρητες. Τώρα λοιπόν, άλλη μια αποδεικνύει πως ο ύπνος δυναμώνει τον οργανισμό απέναντι στους ιούς του κρυολογήματος.

Οι ερευνητές λοιπόν έκαναν ένα πείραμα για να απαντήσουν στο ερώτημα: Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται για να προστατευθεί κανείς από το κρυολόγημα; Οι ειδικοί μελέτησαν 153 υγιείς εθελοντές οι οποίοι μολύνθηκαν επίτηδες με ιούς κρυολογήματος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης συμπτωμάτων.
Από την μελέτη φάνηκε πως όσοι εθελοντές κοιμούνταν λιγότερες από 7 ώρες κάθε βράδυ, είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα κρυολογήματος σε σύγκριση με όσους κοιμούνταν για 8 ή περισσότερες ώρες.

Η ποιότητα του ύπνου επίσης φάνηκε να παίζει ρόλο. Όσοι εθελοντές αργούσαν να αποκοιμηθούν, ξυπνούσαν στη διάρκεια της νύχτας ή έκαναν «ταραγμένο» ύπνο, είχαν 5,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμη και όσοι έχαναν το 2% έως 8% του οκτάωρου ύπνου, είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα κρυολογήματος ενώ οι ίδιοι εκτιμούν ότι η έλλειψη ποιοτικού ύπνου διαταράσσει τη ρύθμιση ορισμένων χημικών ουσιών του ανοσοποιητικού συστήματος, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Ξυπνάτε πιασμένοι το πρωί; Να γιατί!
Ύπνος: Οι μητέρες με παιδιά στο σπίτι κοιμούνται λιγότερο