Το να χάσεις το κινητό σου προκαλεί το ίδιο στρες με μια τρομοκρατική επίθεση

17-03-2017

Υπάρχουν πολλά μικρά καθημερινά πράγματα που μπορούν να μας προκαλέσουν στρες και άγχος. Για παράδειγμα το να χάσουμε το κινητό μας ή να χάσουμε το τρένο για τη δουλειά. Ποιος όμως θα περίμενε πως το στρες από αυτά τα μικρά καθημερινά πράγματα θα ήταν το ίδιο με αυτό που θα μας προκαλούσε ένα τρομοκρατικό χτύπημα. Κι όμως! Αυτό φάνηκε από μια νέα Βρετανική έρευνα.

Ερευνητές από την Βρετανική Ακαδημία Φυσιολογίας μελέτησαν 2.000 Βρετανούς άντρες και γυναίκες. Θέλησαν να διερευνήσουν το στρες που προκαλεί η σύγχρονη ζωή με την τεχνολογία και τους φρενήρεις ρυθμούς.
Οι ειδικοί έβαλαν στους εθελοντές 18 διαφορετικά σενάρια καθημερινότητας και τους ζήτησαν να βαθμολογήσουν το επίπεδο στρες που τους δημιούργησαν από το 0 μέχρι και το 10.

Διαπίστωσαν λοιπόν πως για τους περισσότερους το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής επίθεσης δεν τους προκαλούσε τόσο στρες όσο για παράδειγμα το να χάσουν το κινητό τους ή το να μην προλάβουν το τρένο.

Από την έρευνα φάνηκε επίσης πως οι γυναίκες αγχώνονται περισσότερο από τους άντρες για τέτοιες καθημερινές στρεσογόνες καταστάσεις απ’ ότι οι άντρες.
Επίσης, οι ειδικοί διαπίστωσαν πως η διαφορά το στρες ήταν μεγαλύτερη ανάμεσα στις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες όταν το στρες αυτό είχε να κάνει με θέματα υγείας ή την αλλαγή σπιτιού. Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας φάνηκε να θεωρούν αυτά τα ζητήματα πιο αγχωτικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μικρότερη διαφορά στο στρες ανάμεσα στις ηλικιακές ομάδες είχε να κάνει με την γέννηση του πρώτου παιδιού. Σε αυτή την περίπτωση όλες οι ηλιακές ομάδες αισθάνονταν τον ίδιο βαθμό στρες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Στρες: Πως επηρεάζει το γούστο του άντρα στις γυναίκες
Στρες: Πως το χρόνιο άγχος μας παχαίνει