Άνοια: Πως το τσάι μπορεί να λειτουργήσει σαν ασπίδα

21-03-2017

Το τσάι είναι από τα πιο διαδεδομένα αφεψήματα στον κόσμο. Ιδίως στις χώρες της Ανατολής. Επιστήμονες τώρα διαπίστωσαν πως το τσάι έχει μια ακόμα ευεργετική ιδιότητα από αυτές που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Όπως βρήκαν, η συστηματική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS) μελέτησαν 957 εθελοντές ηλικίας άνω των 55 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν επί επτά χρόνια. Τους υπέβαλαν ανά διετία σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών τους.
Κατέγραφαν επίσης αναλυτικές πληροφορίες για τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, την κατάσταση της υγείας τους, καθώς και για τις σωματικές και κοινωνικές δραστηριότητές τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση The Journal of Nutrition, Health & Aging. Όπως προέκυψε από την μελέτη, έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης οι 72 από τους εθελοντές τους είχαν εκδηλώσει άνοια.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως όσοι συνήθιζαν να πίνουν μαύρο ή oolong τσάι διέτρεχαν κατά 47% μικρότερο κίνδυνο άνοιας, ενώ όσοι έπιναν πράσινο τσάι είχαν 57% λιγότερες πιθανότητες άνοιας.
Ωστόσο η κατανάλωση έπρεπε να είναι συστηματική, με το μεγαλύτερο όφελος (μείωση του κινδύνου κατά 61%) να παρατηρείται σε όσους έπιναν καθημερινά τουλάχιστον ένα φλιτζάνι τσάι.

Μάλιστα, η μείωση αυτή μπορεί να φθάνει το 86% στους ανθρώπους που είναι γενετικά προδιατεθειμένοι να την εκδηλώσουν.

Περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι η συστηματική κατανάλωση τσαγιού σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας περισσότερο στις γυναίκες (είχαν 68% μικρότερο κίνδυνο άνοιας), ενώ πιο προστατευμένες απ’ όλους τους εθελοντές ήσαν όσες έφεραν το γονίδιο ApoE-e4, που είναι γνωστό ότι προκαλεί άνοια.

Οι γυναίκες αυτές είχαν 86% μικρότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους που δεν έφεραν το γονίδιο.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φενγκ Λέι, από το Τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής του NUS, τα μακροπρόθεσμα οφέλη του τσαγιού πηγάζουν από τα βιοενεργά συστατικά, όπως οι κατεχίνες και οι θεαφλαβίνες, στα φύλλα του.

«Τα συστατικά αυτά ασκούν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση που μπορεί να προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις αγγειακές βλάβες και τη νευροεκφύλιση», είπε. Και τόνισε πως κάθε είδους τσάι είναι ωφέλιμο, αρκεί να παράγεται από τα φύλλα του τσαγιού.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πως και γιατί μας κάνει καλό το πράσινο τσάι
Άνοια: Η κακή υγεία της καρδιάς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου