Έχετε την τάση να ξενυχτάτε; Φταίνε τα γονίδια

10-04-2017

Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που έχουν την τάση να ξενυχτούν.  Όσο κι αν προσπαθούν, δεν μπορούν να κοιμηθούν νωρίς. Τι φταίει άραγε. Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν την απάντηση. Όλα κρύβονται πίσω από μια γονιδιακή μετάλλαξη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rockefeller στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών βρήκαν πως η μετάλλαξη ενός γονιδίου, του CRY1, αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του βιολογικού ρολογιού, με συνέπεια να μένει κανείς άγρυπνος πιο εύκολα από ό,τι οι άλλοι άνθρωποι.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό βιολογίας Cell. Ο επικεφαλής της έρευνας Michael Young και οι συνεργάτες του είπαν ότι μπορεί στο μέλλον να αναπτυχθούν φάρμακα που θα «διορθώνουν» το γονίδιο αυτό.

Η εν λόγω γονιδιακή παραλλαγή επιβραδύνει το εσωτερικό (κιρκαδιανό) ρολόι του οργανισμού, το οποίο ρυθμίζει πότε κανείς θα νυστάξει και πότε είναι έτοιμος να ξυπνήσει. Αυτή η επιβράδυνση του βιολογικού ρολογιού επιμηκύνει τον κιρκαδιανό κύκλο και οι άνθρωποι που έχουν αυτή τη μετάλλαξη, εκ φύσεως ξενυχτούν και δύσκολα ξυπνάνε το πρωί.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή μπορεί να υπάρχει σε έναν άνθρωπο στους 75. Η μετάλλαξη φαίνεται να μεταθέτει προς τα πίσω τον ύπνο ενός ανθρώπου κατά δύο έως τέσσερις ώρες από τη συνηθισμένη ώρα του ύπνου.

Ενώ στους περισσότερους ανθρώπους η ορμόνη μελατονίνη που ρυθμίζει τον ύπνο αρχίζει να αυξάνεται μεταξύ 9 και 10 το βράδυ, σε μερικούς αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και μετά τις 2 ή τις 3 το πρωί.

Οι άνθρωποι που δεν μπορούν εύκολα να ξυπνήσουν το πρωί αλλά είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν λόγω δουλειάς ή σχολείου, συχνά νιώθουν κουρασμένοι όλη τη μέρα πράγμα που επιβαρύνει την υγεία τους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Επιστήμονες βρήκαν 287 γονίδια που σχετίζονται με τη φαλάκρα
Αυτά είναι τα 83 γονίδια που επηρεάζουν το ύψος μας