Αλτσχάιμερ: Πίεση και χοληστερίνη στα 50 αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου

13-04-2017

Συνήθως συνδέουμε την υπέρταση και την αυξημένη χοληστερόλη με τις μεγάλες ηλικίες. Κι όμως! Ακόμα κι ένας μεσήλικας στα 50 μπορεί να έχει αυτά τα προβλήματα. Και τότε, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, αυξάνεται δραματικά και ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς στις Ηνωμένες Πολιτείες παρακολούθησαν επί σχεδόν 24 χρόνια την πορεία της υγείας 346 εθελοντών. Κατέγραψαν μεταξύ άλλων την αγγειακή υγεία τους και παρακολουθώντας τον εγκέφαλό τους για ενδείξεις συσσώρευσης βήτα-αμυλοειδούς. Μιας πρωτεΐνης που σχετίζεται με την νόσο Αλτσχάιμερ.
Οι εθελοντές τους είχαν μέση ηλικία 52 ετών κατά την έναρξη της μελέτης, ενώ η μέση ηλικία στο τέλος της ήταν τα 76 έτη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA). Όπως έδειξε η τελευταία τομογραφία εγκεφάλου που τους έκαναν, όσοι είχαν τα περισσότερα αγγειακά προβλήματα ως 50άρηδες, διέθεταν τα πιο αυξημένα επίπεδα αμυλοειδούς ως 70άρηδες.

Όσοι κατόρθωσαν να αποφύγουν την υπέρταση έως τα 64 τους χρόνια, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως.

Αντιθέτως, όσοι ήταν παχύσαρκοι στα 50 τους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν αυξημένα επίπεδα αμυλοειδούς στα 70 τους, ενώ γενικώς όσοι είχαν έναναγγειακό παράγοντα κινδύνου στα 50 τους είχαν 88% περισσότερες πιθανότητες να έχουν συσσωρευμένο αμυλοειδές όταν γέρασαν, σε σύγκριση με όσους δεν είχαν κανέναν.

Αντίστοιχα, όσοι είχαν δύο ή περισσότερους παράγοντες αγγειακού κινδύνου (λ.χ. είχαν ταυτοχρόνως πίεση και χοληστερίνη) είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν έως τα 76 τους αυτές τις συσσωρεύσεις.

«Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν την άποψη ότι η έκθεση σε παράγοντες που υπονομεύουν την υγεία των αγγείων στη μέση ηλικία είναι πολύ σημαντική για την συσσώρευση του βήτα-αμυλοειδούς», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ρεμπέκα Φ. Γκότεσμαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας στο Τζωνς Χόπκινς.

Οι αγγειακοί παράγοντες κινδύνου που συσχετίστηκαν με το βήτα-αμυλοειδές ήταν το σωματικό βάρος, το κάπνισμα, η υπέρταση, ο διαβήτης και η ολική χοληστερόλη

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλτσχάιμερ: Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου
Αλτσχάιμερ: Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου