Γιατί θυμώνουμε όταν πεινάμε;

23-04-2017

Όλα ξεκινούν με το γουργούρισμα της κοιλιάς. Σταδιακά όμως τα συναισθήματα φουντώνουν, κάποιοι αισθάνονται πονοκέφαλο, άλλοι ζαλίζονται, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που γίνονται νευρικοί και ανυπόμονοι. Το αίσθημα της πείνας έχει πολλές παρενέργειες στο σώμα, το μυαλό, αλλά και τους γύρω σας! Μία πολύ απλή εξήγηση λέει πως ο εγκέφαλος χρειάζεται ενέργεια για να ελέγξει τα συναισθήματά, και ο θυμός αποτελεί το συναίσθημα που δύσκολα περιορίζεται!

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πεινάτε;

Μετά από ένα γεύμα, οι τροφές διασπώνται στα δομικά συστατικά τους και αξιοποιούνται από ολόκληρο το σώμα. Το σημαντικότερο από αυτά είναι η γλυκόζη, η οποία αποτελεί το βασικό καύσιμο του οργανισμού. Καθώς η ώρα περνάει το σώμα καίει τη γλυκόζη, και όταν τα επίπεδα αυτής πέσουν πολύ χαμηλά χτυπά το «καμπανάκι» της πείνας. Η έλλειψη γίνεται πρώτα αισθητή από τον εγκέφαλο, ο οποίος  εξαρτάται αποκλειστικά από τη γλυκόζη για τη λειτουργία του. Από τον εγκέφαλο ξεκινούν πολλά βιοχημικά μονοπάτια που καταλήγουν στην έκκριση ουσιών όπως είναι η γρελίνη, ή αλλιώς η «ορμόνη της όρεξης».

Την έλλειψη γλυκόζης το σώμα την αντιλαμβάνεται ως «απειλή» για τη λειτουργία του και τις αποθήκες ενέργειας. Ως αποτέλεσμα της πείνας λοιπόν, εκκρίνονται επιπλέον ουσίες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Οι τελευταίες είναι γνωστές και ως «ορμόνες τους στρες», και εμφανίζονται σε περιπτώσεις άγχους και πανικού. Μην σας φαίνεται λοιπόν καθόλου περίεργο πως όταν πεινάτε γίνεστε νευρικοί και ευέξαπτοι! Την ίδια στιγμή, η «ορμόνη της χαράς» η σεροτονίνη, πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα επιδεινώνοντας τη θέση σας.

Έξυπνες ιδέες για να μην σας «νευριάζει» η πείνα

Ο έλεγχος της όρεξης συνδέεται στενά με τη διάθεση, μέσω της λεπτής ισορροπίας των ορμονικών μονοπατιών που ξεκινούν από τον εγκέφαλο. Για να ελέγξετε καλύτερα την πείνα και τα σύναισθήματά σας:

  • Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα
  • Μην αφήνετε άδειο το στομάχι σας για πολλές ώρες
  • Έχετε πάντα μαζί σας σνακ όπως κριτσίνια, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα
  • Δοκιμάστε ένα αναψυκτικό με φυσικά γλυκαντικά
  • Συνδυάστε στο γεύμα σας φυτικές ίνες με πρωτεΐνη για να παρατείνετε τον κορεσμό
  • Τρώτε «προσεκτικά» και όχι μηχανικά 
Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com