Πως τα παυσίπονα μπορούν να βλάψουν την καρδιά

11-05-2017

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε όλοι όταν πονάμε είναι να πάρουμε ένα παυσίπονο. Μάλιστα διαλέγουμε και το αντίστοιχο παυσίπονο ανάλογα με το σημείο του σώματος που μας πονά. Άλλο για τον πονοκέφαλο, άλλο για τον πόνο στο αυτί η το δόντι, άλλο για τον μυοσκελετικό πόνο. Φαίνεται όμως πως το παυσίπονο με το παραμικρό μπορεί να βλάπτει την καρδιά μας όπως έδειξε νέα έρευνα Καναδών επιστημόνων.

Ερευνητές από του Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ στον Καναδά μελέτησαν στοιχεία για περίπου 447.000 ανθρώπους, από τους οποίους οι 61.500 είχαν πάθει έμφραγμα.
Η έρευνα προηγούμενων μελετών (μετα-ανάλυση) εστιάσθηκε σε συγκεκριμένα ευρέως συνταγογραφούμενα ΜΣΑΦ (ibuprofen, diclofenac, naproxen, celecoxib, rofecoxib).

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal.
Ο επικεφαλής της έρευνας Μισέλ Μπαλί και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως ο κίνδυνος εκδήλωσης εμφράγματος μπορεί να εμφανιστεί από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της χρήσης και είναι αυξημένος μέσα στον πρώτο μήνα λήψης αυτών των παυσίπονων φαρμάκων, ιδίως σε υψηλές δόσεις.

Οι άνθρωποι που κάνουν συχνή χρήση των Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων (ΜΣΑΦ) για τη θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης εμφράγματος μπορεί να εμφανιστεί από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της χρήσης και είναι αυξημένος μέσα στον πρώτο μήνα λήψης αυτών των φαρμάκων, ιδίως σε υψηλές δόσεις.

Διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση οποιασδήποτε δόσης ΜΣΑΦ για μια εβδομάδα, για ένα μήνα ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σχετίζεται με αυξημένο κατά 20% έως 50% κίνδυνο εμφράγματος. Ο κίνδυνος εμφράγματος λόγω της χρήσης ΜΣΑΦ υπολογίσθηκε κατά μέσο όρο σε περίπου 1% ετησίως.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι η δόση των ΜΣΑΦ. Μετά τον πρώτο μήνα, ο κίνδυνος δεν φαίνεται να αυξάνεται άλλο.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι «οι γιατροί θα πρέπει να ζυγίζουν τους κινδύνους και τα οφέλη των ΜΣΑΦ, προτού ξεκινήσουν τη θεραπεία στους ασθενείς, ιδίως αν πρόκειται να χορηγήσουν μεγαλύτερες δόσεις».

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει μια συσχέτιση μεταξύ ΜΣΑΦ και εμφράγματος και η νέα μελέτη το επιβεβαιώνει, δίνοντας επιπλέον ενδείξεις για το πότε αρχίζει ο κίνδυνος και πώς αυξάνει με τη δόση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλκοόλ: Μπορεί να λειτουργήσει και ως παυσίπονο
Πως τα παυσίπονα διώχνουν και τον ψυχικό πόνο