Γονιμότητα: Όσοι ξενυχτούν βλάπτουν το σπέρμα τους

16-05-2017

Ορισμένοι άντρες συνηθίζουν να ξενυχτούν και να πηγαίνουν αργά για ύπνο. Ακόμα κι αν αντέχουν βέβαια το ξενύχτι θα πρέπει να το αποφεύγουν. Ιδίως εάν είναι σε ηλικία που προσπαθούν να κάνουν παιδιά. Νέα έρευνα Κινέζων επιστημόνων έδειξε πως το ξενύχτι βλάπτει σοβαρά την ποιότητα του σπέρματος.

Ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Χαρμπίν, στην ομώνυμη πόλη της βορειοανατολικής Κίνας μελέτησαν 981 υγιείς νεαρούς άντρες τους οποίους χώρισαν τυχαία σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα πήγαινε για ύπνο από τις 8 έως τις 10 το βράδυ, η δεύτερη από τις 10 το βράδυ ως τα μεσάνυχτα και η τρίτη μετά τα μεσάνυχτα.
Οι άντρες έπρεπε να βάζουν ξυπνητήρι για να σηκώνονται από το κρεβάτι έπειτα από έξι ώρες ύπνου ή λιγότερο (ελλιπής ύπνος), από 7-8 ώρες (μέση διάρκεια ύπνου) ή μετά από 9 ώρες ύπνο ή περισσότερο (υπερβολικός ύπνος).ά τα μεσάνυχτα.

Οι άντρες έπρεπε να βάζουν ξυπνητήρι για να σηκώνονται από το κρεβάτι έπειτα από έξι ώρες ύπνου ή λιγότερο (ελλιπής ύπνος), από 7-8 ώρες (μέση διάρκεια ύπνου) ή μετά από 9 ώρες ύπνο ή περισσότερο (υπερβολικός ύπνος).

Πριν από την έναρξη της μελέτης και σε τακτά χρονικά διαστήματα στη διάρκειά της, οι άνδρες έδιναν δείγματα σπέρματος, για να ελέγχουν οι ερευνητές τον όγκο των σπερματοζωαρίων, το σχήμα και την κινητικότητά τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Medical Science Monitor, έδειξαν πως την καλύτερη κινητικότητα σπερματοζωαρίων είχαν οι άνδρες που έμπαιναν νωρίς για ύπνο (πριν τις 10 το βράδυ) και ταυτοχρόνως κοιμόντουσαν επί ικανοποιητικό χρονικό διάστημα (7-8 ώρες).

Αντιθέτως, όσοι έμπαιναν για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα είχαν χαμηλότερο όγκο σπέρματος, ενώ τα σπερματοζωάριά τους είχαν και μικρότερη διάρκεια ζωής απ’ ό,τι στους άνδρες που έμπαιναν για ύπνο πριν τα μεσάνυχτα.

Σε ακόμα χειρότερη κατάσταση, δε, ήταν τα σπερματοζωάρια όσων έμπαιναν αργά για ύπνο και ταυτοχρόνως κοιμόντουσαν πολύ λίγο (6 ώρες ή λιγότερο) ή πάρα πολύ (9 ώρες ή περισσότερο).

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ξενύχτι και ο ανεπαρκής ή υπερβολικός ύπνος πλήττουν το σπέρμα επειδή αυξάνουν τα επίπεδα των αντισπερματικών αντισωμάτων.

Τα αντισώματα αυτά είναι πρωτεϊνικά μόρια που παράγονται εξαιτίας δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και αδρανοποιούν ή εξολοθρεύουν τα σπερματοζωάρια, μειώνοντας έτσι τη γονιμότητα του άνδρα.

Ανάλογη μελέτη του 2013 που είχε πραγματοποιηθεί στη Δανία είχε δείξει ότι οι άνδρες που κοιμούνται μόνο έξι ώρες κάθε βράδυ παράγουν κατά 25% λιγότερα σπερματοζωάρια απ’ ό,τι όσοι κοιμούνται ένα οκτάωρο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ;
Γονιμότητα: Αυτοί είναι οι 3 παράγοντες που την επηρεάζουν
Γονιμότητα: Μπορεί να έχουν πρόβλημα ακόμα και κορίτσια 20 ετών