Οι γυναίκες χωρίς παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακή ανεπάρκεια

17-05-2017

Δεν γίνονται όλες οι γυναίκες μητέρες. Άλλες πάλι αποκτούν παιδιά με άλλους τρόπους χωρίς να περάσουν από την διαδικασία της εγκυμοσύνης. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως οι γυναίκες που έχουν κάνει παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στις Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούσαν 28.519 γυναίκες σε εμμηνόπαυση για 13 χρόνια. Οι γυναίκες αυτές είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 62 χρόνια και το 5,2% από αυτές είχαν πάει στο νοσοκομείο με κάποιο είδος καρδιακού προβλήματος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American College of Cardiology. έδειξαν πως οι γυναίκες που δεν είχαν κάνει παιδιά είχαν 70% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν καρδιακή συγκοπή στα γηρατειά τους. Είχαν επίσης 175% πιθανότητα να πάθουν συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Dr Nisha Parikh οι ορμόνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προστατεύουν την καρδιά. Όταν αυτές δεν αυξηθούν ποτέ κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας τότε η καρδιά μένει πιο ευάλωτη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρδιά: Τρεις στις τέσσερις γυναίκες έχουν κάποιον παράγοντα κινδύνου
Η κρίση χτυπά στην καρδιά νέους και γυναίκες