Ύπνος: Πως μας κάνει πιο ελκυστικούς

23-05-2017

Όλοι γνωρίζουμε πως ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία μας. Τόσο την σωματική όσο και την πευματική Φαίνεται όμως πως ο καλός ύπνος έχει κι άλλες ευεργετικές ιδιότητες. Νέα έρευνα Σουηδών επιστημόνων έδειξε πως ο καλός και αρκετός ύπνος μας κάνει να δείχνουμε πιο γοητευτικοί.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στην Στοκχόλμη της Σουηδίας μελέτησαν φωτογραφίες ανθρώπων που κοιμήθηκαν αρκετά για δύο συνεχόμενα 24ωρα αλλά και ξενύχτηδων. Διαπίστωσαν πως όταν έχουμε κοιμηθεί λίγες ώρες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Royal Society Open Science, έδειξαν πως όσοι είχαν ξενυχτίσει για χίλιους δυο λόγους, χαρακτηρίστηκαν ως λιγότερο υγιείς και ελκυστικοί από αυτούς που κλήθηκαν να σχολιάσουν τις φωτογραφίες τους.

Οι φοιτητές που δεν είχαν κοιμηθεί αρκετές ώρες είχαν πιο «πεσμένα» βλέφαρα, κόκκινα μάτια, μαύρους κύκλους και χλωμό δέρμα. Επίσης έδειχναν περισσότερο θλιμμένοι σε σχέση με τους υπόλοιπους, που είχαν κοιμηθεί αρκετές ώρες. Οι μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια, τα πρησμένα βλέφαρα απομακρύνουν τον κόσμο. Αντιθέτως όταν έχουμε κοιμηθεί αρκετά καλά έστω και δύο συνεχόμενες νύχτες είμαστε έτοιμοι για νέες γνωριμίες.

Είκοσι πέντε φοιτητές- άνδρες και γυναίκες – που δέχτηκαν να γίνουν πειραματόζωα έκαναν το εξής: με την βοήθεια μίας συσκευής μέτρησαν τις κινήσεις που έκαναν στο κρεβάτι κατά την διάρκεια του ύπνου. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να κοιμηθούν αρκετές ώρες για δύο συνεχόμενες νύχτες. Μια εβδομάδα αργότερα, τους ζητήθηκε να ακολουθήσουν το πρόγραμμα ύπνου της Μάργκαρετ Θάτσερ, δηλαδή, μόνο τέσσερις ώρες ύπνου κάθε βράδυ, επί δύο συνεχόμενες ημέρες. Και στη συνέχεια οι ερευνητές πήραν τις φωτογραφίες των εθελοντών – χωρίς make up – και τις έδειξαν σε 122 Σουηδούς , άνδρες και γυναίκες από τη Στοκχόλμη.

Στην ερώτηση: “Πόσο θα θέλατε να συναναστρέφεστε με αυτό το άτομο στη φωτογραφία;”, οι Σουηδοί δεν ήταν πρόθυμοι να γνωρίσουν καλύτερα τους φοιτητές που έδειχναν κουρασμένοι καθώς επίσης τους θεωρούσαν λιγότερο υγιείς. Για τους ειδικούς, αυτή η διαπίστωση έχει αξία από εξελικτική άποψη. “Ένα πρόσωπο που δεν δείχνει υγιές, είτε γιατί στερήθηκε ύπνο είτε εξαιτίας άλλων παραγόντων, απομακρύνει τους γύρω.

Η επικεφαλής της έρευνας, Tina Sundelin, επισημαίνει: “Θέλουμε τα άτομα με τα οποία συναναστρεφόμαστε να είναι ελκυστικά και δυναμικά. Αυτή η μελέτη είναι μια καλή υπενθύμιση του πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την ανθρώπινη υγεία”.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Κοιμηθείτε στην αριστερή πλευρά για καλύτερη υγεία
Ύπνος: Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε; Δείτε το κόλπο που μπορείτε να κάνετε με τα πόδια σας (βίντεο)