Κάπνισμα: Αυξάνει τον κίνδυνο για λοιμώξεις

27-05-2017

Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς γιατρός για να αντιληφθεί τις καταστροφικές συνέπειες που έχει το κάπνισμα στην υγεία του. Τώρα, κι εν όψη της επικείμενης Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου, ειδικοί από όλο τον κόσμο προειδοποιούν πως το τσιγάρο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων.

Ο Μιχάλης Τουμπής, Συντονιστής Διευθυντής της 6ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου “Η Σωτηρία”, τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια τα στατιστικά στοιχεία για τη χώρα μας δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική μείωση του καπνίσματος, ενώ ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί η μείωση κατά 33%, που καταγράφεται στους νέους 15-24 χρονών.

Ωστόσο, απαράδεκτα υψηλή παραμένει η συχνότητα του παθητικού καπνίσματος, καθώς οι καφετέριες, τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, τα κέντρα διασκέδασης και τα σπίτια των καπνιστών αποτελούν χώρους σημαντικής έκθεσης των ατόμων στον καπνό.

Η Μίνα Γκάγκα, MD, PhD Πνευμονολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, επεσήμανε ότι η πλήρης εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Κοινοτικής Οδηγίας για τα Προϊόντα Καπνού αποτελεί βασικό πυλώνα δράσης για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του αριθμού των καπνιστών .

Η Παρασκευή Κατσαούνου, MD, PhD, Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Πρόεδρος της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος, Ελέγχου του Καπνού, Ιατρικής Εκπαίδευσης και Προαγωγής Υγείας της Ε.Π.Ε και της E.R.S επεσήμανε ότι «στη χώρα μας, το κάπνισμα αποτελεί τη βασική αιτία του 17% των θανάτων σε Έλληνες άνω των 30 ετών, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο, οι καπνιστές ανήκουν, σύμφωνα και με το αναθεωρημένο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, στις ομάδες υψηλού κινδύνου για λοιμώδη νοσήματα, όπως η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική νόσος, και ο εμβολιασμός έναντι αυτών αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η υιοθέτηση τακτικών πρόληψης, όπως ο εμβολιασμός, αποτελεί το φθηνότερο και πιο αποτελεσματικό μέσο για την επίτευξη του στόχου της μείωσης της θνησιμότητας κατά 30% των ατόμων άνω των 15 ετών έως το 2020.

Παρά το γεγονός ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι η πλέον αποτελεσματική, φτηνή και βραχεία παρέμβαση για τη μείωση της θνησιμότητας σε ασθενείς με καπνίσματος δεν αποζημιώνονται στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλα σκευάσματα που κρίνονται λιγότερα αποτελεσματικά».

Η Ιωάννα Μητρούσκα, MD, PhD, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και Συντονίστρια της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος της Ε.Π.Ε. ανέφερε ότι «στα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος της Ε.Π.Ε, που λειτουργούν περισσότερο από 15 χρόνια σε όλη την Ελλάδα, έχουμε παρακολουθήσει πολλές δεκάδες χιλιάδες καπνιστών με τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στην Ευρώπη».

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία επεκτείνοντας τις δράσεις της στην πρόληψη του καπνίσματος στα σχολεία της χώρας, υλοποιεί το διαδραστικό πρόγραμμα «Πάρε Ανάσα», που περιλαμβάνει τραγούδια, παραμύθια και θεατρικά έργα. Στο πλαίσιο, μάλιστα, του προγράμματος θα ανέβει την Κυριακή, 11 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Σωτηρία , θεατρική παράσταση «Το Βατραχάκι που πήδηξε στο Βάλτο», με είσοδο ελεύθερη για τα παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κάπνισμα: Οι επιπτώσεις του τσιγάρου στους πνεύμονες σε ένα σοκαριστικό βίντεο
Κάπνισμα: Ακόμα και οι περιστασιακοί καπνιστές κινδυνεύουν με καρδιαγγειακά προβλήματα