Να πλένουμε τα χέρια με κρύο ή ζεστό νερό;

02-06-2017

Συνήθως, τον χειμώνα που κάνει κρύο θέλουμε να πλένουμε τα χέρια μας με ζεστό νερό. Το καλοκαίρι πάλι προτιμούμε να τα πλένουμε με κρύο νερό για να έχουμε περισσότερη δροσιά. Ποιο είναι όμως το καλύτερο; Πως πλένονται καλύτερα τα χέρια; Με κρύο ή με ζεστό νερό;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών θέλησαν να απαντήσουν σε αυτό ακριβώς το ερώτημα. Τοποθέτησαν λοιπόν μεγάλες ποσότητες αβλαβών βακτηρίων Escherichia coli στα χέρια 21 εθελοντών.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έπλεναν τα χέρια τους με νερό σε διάφορες θερμοκρασίες (15, 26 και 38 βαθμών Κελσίου) και με διαφορετικές ποσότητες σαπουνιού (0,5, 1 και 2 ml).

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Food Protection, έδειξαν πως το ζεστό και το κρύο νερό είχαν τελικά την ίδια αποτελεσματικότητα κατά των μικροβίων.

Ο επικεφαλής της έρευνας Donald Shafner τόνισε πως δεν διαπιστώθηκε διαφορά ανάλογα με το πόσο σαπούνι χρησιμοποιούσαν, ενώ ακόμη κι πλύσιμο των χεριών για δέκα δευτερόλεπτα ήταν αρκετό για να καθαρίσουν καλά τα χέρια.
Όπως τόνισε ο Dr. Shafner «η μελέτη δείχνει ότι όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, η θερμοκρασία του χρησιμοποιούμενου νερού δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Για πόση ώρα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας!
Αυτός είναι ο πιο υγιεινός τρόπος να στεγνώνουμε τα χέρια μας