Πώς να σταματήσετε το τσιμπολόγημα μετά τη δουλειά;

03-07-2017

Μπορεί όλη την ημέρα να έχετε ακολουθήσει κατά γράμμα το πρόγραμμα διατροφή σας, όμως το τσιμπολόγημα μετά τη δουλειά παραμένει για πολλούς η «αχίλλειος» πτέρνα. Φυσικά, δεν μιλάμε για ισορροπημένες επιλογές, αλλά για ένα πάρτι με junk food!

Γιατί τρώτε πολύ μετά τη δουλειά;

Είναι γνωστό πως το φαγητό είναι πολύ περισσότερα από μία πηγή θρεπτικών συστατικών. Για άλλους συνδέεται με την ευχαρίστηση, την ανακούφιση ή την προσωπική ανταμοιβή. Για του λόγου το αληθές,  πρόσφατη μελέτη έδειξε πως όταν οι εργαζόμενοι εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα στρες μέσα στην ημέρα, τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ανθυγιεινών επιλογών, και αντίστοιχα λιγότερα θρεπτικά γεύματα. Μπορείτε όμως να το αποφύγετε;

Πέντε τρόποι για να μειώσετε το τσιμπολόγημα

  • Πολύ συχνά το αίσθημα της πείνας, είναι αποτέλεσμα μη ισορροπημένων διατροφικών επιλογών ήδη από τις πρωινές ώρες. Για παράδειγμα, εάν το μεσημεριανό σας δεν περιέχει φυτικές ίνες ή πρωτεΐνη, τότε το πιθανότερο είναι πως θα πεινάσετε πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Στις φυτικές ίνες ανήκουν όλα τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Ενώ, πρωτεΐνη θεωρούνται από το κόκκινο κρέας, μέχρι τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά.
  • Μίας από τις πιο γνωστές μεθόδους που χρησιμοποιούν οι διαιτολόγοι για τον «έλεγχο» της όρεξης είναι τα μικρά και συχνά σνακ. Έτσι, πριν πάρετε το δρόμο της επιστροφής προς το σπίτι δοκιμάστε να καταναλώσετε ένα μικρό σνακ που θα σας «κόψει» την όρεξη. Μερικές επιλογές είναι: μπάρα δημητριακών, ξηροί καρποί, γιαούρτι, φρυγανιά με τυρί, φρούτο, φέτες λαχανικών.
  • Όταν μπείτε σπίτι, και πριν ξεκινήσετε να ψάχνετε για ό,τι έχει απομείνει στα ντουλάπια, αλλάξτε ρούχα και κάντε ένα χλιαρό μπάνιο. Ετοιμάστε ένα ποτήρι τσάι, ή κάποιο άλλο αφέψημα που σας χαλαρώνει. Προσπαθήστε να «κλείσετε» τον διακόπτη της δουλειάς και να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί.
  • Αντί να νιώσετε τύψεις για την επιλογή σας, διαλέξτε ένα βραδινό που σας ευχαριστεί. Εάν για παράδειγμα το κλασσικό «γιαούρτι με φρούτα» δεν σας ικανοποιεί, και τελικά σας οδηγεί να αδειάζεστε όλη τη σακούλα με τα πατατάκια, δημιουργείστε μία λίστα με εναλλακτικές. Στη λίστα αυτή γράψτε όλα εκείνα τα βραδινά σνακ, που ναι μεν σας ευχαριστούν, αλλά δεν σας υπερφορτώνουν με θερμίδες.
  • Οργανωθείτε καλά στην αρχή της εβδομάδας! Οι λιγότερο υγιεινές επιλογές, είναι συχνά λύση ανάγκης όταν έχουν εξαντληθεί οι προμήθειες σε άλλες επιλογές. Έτσι για να μη βρεθείτε με την πλάτη στο τοίχο, φροντίστε να έχετε πάντα τα απαραίτητα για να ετοιμάσετε τη λίστα που αναφέρθηκε προηγουμένως.

Η δύναμη του μυαλού

Εκτός όμως από τις διατροφικές συμβουλές, το τσιμπολόγημα μετά τη δουλειά μπορεί να ελεγχθεί με τη δύναμη του μυαλού και της θέλησης. Πριν ανοίξετε λοιπόν τη σακούλα με τα κράκερς, ή πριν ξεπαγώσετε το οικογενειακό, σκεφτείτε τι άλλες επιλογές έχετε; Πώς θα σας κάνει να αισθανθείτε αργότερα; Είναι πραγματικά αυτό που θέλετε; Το σίγουρο είναι πως δεν θα πρέπει να γεμίζετε τύψεις τον εαυτό σας, αλλά αντιθέτως να τον επιβραβεύετε για τις σωστές επιλογές.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία:

Liu Y, Song Y, Koopmann J, Wang M, Chang CD, Shi J. Eating Your Feelings? Testing a Model of Employees' Work-Related Stressors, Sleep Quality, and Unhealthy Eating. J Appl Psychol. 2017 Apr 10.