Έμφραγμα: Πιο σπάνιο στις διακοπές και τα Σαββατοκύριακα

17-07-2017

Το έμφραγμα είναι από τις κύριες αιτίες θανάτου σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες. Παθολογικούς, στρες… Τώρα, νέα έρευνα Σουηδών επιστημόνων δείχνει πως οι πιθανότητες να πάθει ένας άνθρωπος έμφραγμα έχουν ισχυρή εποχιακή διακύμανση και είναι περισσότερες κατά τις πιο στρεσογόνες ημέρες και εποχές του χρόνου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στην Σουηδία μελέτησαν 156.690 εμφράγματα, τα οποία καταγράφηκαν σε ορισμένα νοσοκομεία της χώρας στη διάρκεια μιας οκταετίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής Επιθεώρησης Καρδιάς (ΑΗJ), έδειξαν πως αν και είναι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στον κίνδυνο εμφράγματος, το στρες φαίνεται πως είναι ένας από τους σημαντικότερους.

Όπως διαπίστωσαν ο επικεφαλής της έρευνας Δρ.Τζων Βάλερτ και οι συνεργάτες του, τα Χριστουγέννα και η Πρωτοχρονιά που είναι μακράν η πιο στρεσογόνος γιορτή του χρόνου αλλά και οι Δευτέρες ήταν οι χρονικές περίοδοι που φάνηκε να σχετίζονται με ιδιαιτέρως αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Αντιθέτως, τα Σαββατοκύριακα και οι θερινές διακοπές που είναι οι περίοδοι της μεγαλύτερης χαλάρωσης συσχετίσθηκαν με αισθητά μειωμένο κίνδυνο για έμφραγμα.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ιδιαιτέρως στρεσογόνα γεγονότα, όπως οι σεισμοί και το Μουντιάλ, επίσης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιάς, ενώ ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος τις πρωινές ώρες απ’ ό,τι τις μεσημβρινές και απογευματινές.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
1000 εμφράγματα του μυοκαρδίου στην Ελλάδα εξαιτίας του καπνίσματος
Πως η ομάδα αίματος αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος