Εγκυμοσύνη: Η καλή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καισαρικής

20-07-2017

Για μια μέλλουσα μητέρα είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσέχει την διατροφή της αλλά και την φυσική της κατάσταση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως η υγιεινή διατροφή και η γυμναστική κατά την κύηση δεν κάνει καλό μόνο στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Μειώνει επίσης την πιθανότητα καισαρικής τομής ή εκδήλωσης διαβήτη κύησης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου στη Βρετανία αξιολόγησαν στοιχεία από 36 ήδη δημοσιευμένες μελέτες που αφορούσαν συνολικά πάνω από 12.500 γυναίκες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην Βρετανική επιστημονική επιθεώρηση
 British Medical Journal (BMJ).

Η επικεφαλής της έρευνας Σακιλα Θανγκαρατιναμ και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως συνήθειες όπως η υγιεινή διατροφή και η γυμναστική μείωναν την ανάγκη καισαρικής τομής κατά περίπου 10% και κατά 24% τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη κύησης. Επίσης, περιόριζαν την πιθανότητα πλεονάζοντος βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Βάσει όλων των διαθέσιμων στοιχείων μέχρι και σήμερα, η υγιεινή διατροφή και η μέτρια σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνουν τον κίνδυνο να πάρει η γυναίκα πολλά κιλά και αυτό το όφελος αφορά όλες τις εγκύους ανεξαρτήτως βάρους προ κυήσεως», εξηγεί η Δρ Θανγκαρατιναμ.

Αν και είναι δύσκολο να οριστεί ακριβώς η υγιεινή διατροφή ή τι εννοούμε με τον όρο μέτρια σωματική άσκηση, κατά την κύηση, η ερευνήτρια συμπληρώνει ότι γενικά οι γυναίκες πρέπει να ενθαρρύνονται να τρώνε πολλές φυτικές ίνες, ψάρια και ελαιόλαδο και να αποφεύγουν τα ροφήματα με ζάχαρη. Καλή μορφή άσκησης θεωρείται το στατικό ποδήλατο, η κολύμβηση και οι ασκήσεις μυϊκής τόνωσης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κατάθλιψη: Τι γίνεται όταν έρχεται στην εγκυμοσύνη
Εγκυμοσύνη: Το κάπνισμα δημιουργεί προβλήματα κοινωνικής συμπεριφοράς στο παιδί