Αλκοόλ: Πως μπορεί να τονώνει τη μνήμη μας

26-07-2017

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως το αλκοόλ μπορεί να θολώσει το μυαλό μας και να μας κάνει να μην θυμόμαστε. Φαίνεται όμως πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως το αλκοόλ ενδέχεται να βελτιώνει την μνήμη… τουλάχιστον παροδικά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στην Βρετανία μελέτησαν 31 άνδρες και 57 γυναίκες, ηλικίας από 18 έως 53 ετών. Οι ειδικοί τους ζήτησαν να απομνημονεύσουν κάποιες λέξεις και στη συνέχεια τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Από τη μία ομάδα ζήτησαν να πιει όσο ήθελε (κατά μέσον όρο κατανάλωσαν 4 ποτά) και από την άλλη να μην πιει καθόλου.
Την επόμενη ημέρα, τους ζήτησαν να θυμηθούν τις λέξεις που είχαν μάθει.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Scientific Reports έδειξαν πως οι εθελοντές που είχαν πιει όσο ήθελαν παρουσίασαν καλύτερη μνήμη.
Ωστόσο η βελτίωση αφορά αναμνήσεις που δημιουργούνται πριν από την κατανάλωση αλκοόλ και όχι στη διάρκειά της, διευκρινίζουν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες σπεύδουν να επισημάνουν ότι το όφελος αυτό επ’ ουδενί λόγω σημαίνει πως πρέπει να… αρπάζουμε τα μπουκάλια όταν πρέπει να απομνημονεύσουμε κάτι, διότι δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να εξουδετερώνει τις καλά τεκμηριωμένες αρνητικές συνέπειες του αλκοόλ στην μακροπρόθεσμη μνήμη και, φυσικά, στην ψυχοσωματική υγεία.

Παρ’ όλα αυτά, «η μελέτη μας έδειξε πως όχι μόνο όσοι είχαν πιει αλκοόλ απέδιδαν καλύτερα στην απομνημόνευση, αλλά και πως όσο περισσότερο είχαν πιει τόσο καλύτεροι ήσαν», λέει η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Σίλα Μόργκαν, καθηγήτρια Ψυχοφαρμακολογίας.

Και συνέχισε: «Οι αιτίες αυτού του φαινομένου δεν είναι πλήρως κατανοητές, αλλά το πιθανότερο είναι ότι το αλκοόλ εμποδίζει την εκμάθηση νέων πληροφοριών, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να επεξεργαστεί και να αποθηκεύσει καλύτερα τις προηγούμενες αναμνήσεις».

Το φαινόμενο αυτό είχε παρατηρηθεί και σε προγενέστερες μελέτες, οι οποίες όμως είχαν διεξαχθεί σε ερευνητικά εργαστήρια. Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που γίνεται σε φυσικούς χώρους, δεδομένου ότι οι εθελοντές ήπιαν αλκοόλ στο σπίτι τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλκοόλ: Δημιουργεί απώλεια μυικής μάζας στις γυναίκας
Το αλκοόλ στην εγκυμοσύνη επηρεάζει τα χαρακτηριστικά του μωρού