Φθινοπωρινή τριχόπτωση; 5 συστατικά για δυνατά μαλλιά

07-09-2017

Τα μαλλιά, αλλά και σημεία του σώματος όπως τα νύχια και το δέρμα, αποτελούνται από μακριές αλυσίδες μίας πρωτεΐνης με το όνομα κερατίνη. Καθώς η φθινοπωρινή τριχόπτωση απασχολεί σχεδόν κάθε γυναίκα, και τους άνδρες, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία καλούνται να ενισχύσουν τη δομή της κερατίνης και να ανανεώσουν τα μαλλιά σας! Ποια είναι όμως τα 5 σημαντικότερα μικροθρεπτικά συστατικά της διατροφής με αυτή την ιδιότητα;

H διατροφή επηρεάζει τόσο την ποιότητα των μαλλιών, όσο και την επιμήκυνση τους. Παρότι υπάρχουν αρκετές αιτίες τριχόπτωσης, ορισμένες εκ των οποίων παθολογικές ή γενετικές, η εποχική τριχόπτωση παραμένει στην κορυφή του ενδιαφέροντος την εποχή αυτή. Τους μήνες Σεπτέμβρη με Οκτώβρη, παρατηρείται το φαινόμενο της αναγέννησης των μαλλιών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι παλιότερες τρίχες δίνουν τη θέση τους σε νεότερες. Μέσω του αίματος μεταφέρονται στο θύλακα της τρίχας τα πολύτιμα διατροφικά συστατικά που είναι απαραίτητα για λαμπερά, πυκνά και υγιή μαλλιά.

Σίδηρος

Αποτελεί μία από τις πλέον συχνές ελλείψεις σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Την ίδια όμως στιγμή ο σίδηρος είναι άκρως απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στα συνεχώς αναπτυσσόμενα κύτταρα των μαλλιών. Χαμηλά επίπεδα του θρεπτικού συστατικού αυξάνουν τον κίνδυνο τριχόπτωσης, όπως αποδεικνύουν επιστημονικές μελέτες. Ο σίδηρος βρίσκεται κυρίως σε τροφές ζωικής προέλευσης ,όπως το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά και τα πουλερικά, ενώ μπορείτε να τον «ξεκλειδώσετε» από τις φακές ή το σπανάκι προσθέτοντας λίγο ξύδι ή λεμόνι.

Παντοθενικό οξύ

Ίσως έχετε ακουστά την πανθενόλη, μία μορφή παντοθενικού οξέως που χρησιμοποιείται ευρέως σε καλλυντικά σκευάσματα τόσο των μαλλιών, όσο και του δέρματος. Φαίνεται πως ενδυναμώνει τα μαλλιά και αυξάνει την ελαστικότητά τους. Καλές διατροφικές πηγές του είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα μανιτάρια, το μπρόκολο και το αβοκάντο.

Πυριδοξίνη

Ονομάζεται αλλιώς βιταμίνη Β6 και παίζει ενεργό ρόλο στην πυκνότητα, αλλά και στο λαμπερό χρώμα των μαλλιών. Η έλλειψη της βιταμίνης θεωρείται σπάνια, όμως περίπου 2 στους 10 ενήλικες στις ανεπτυγμένες χώρες αναμένεται να εμφανίσει χαμηλά επίπεδα. Θα τη βρείτε στα ρεβύθια, στις πατάτες, στις μπανάνες και στα πουλερικά.

Ψευδάργυρος

Συμμετέχει σε εκατοντάδες βιοχημικά μονοπάτια στο σώμα. Χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ο ακριβής μηχανισμός μέσω του οποίου συνδέεται με την υγεία των μαλλιών, φαίνεται πως η παρουσία του είναι απαραίτητη για τη δημιουργία των αλυσίδων κερατίνης. Η τριχόπτωση και το γκριζάρισμα των μαλλιών δεν αποκλείονται, εάν δεν καταναλώνετε αρκετά τρόφιμα ζωικής προέλευσης, δηλαδή ψευδάργυρο!

Σελήνιο

Μπορεί να μην έχετε ακούσει πολλά, το σελήνιο όμως αποτελεί ένα από τα πλέον προστατευτικά διατροφικά συστατικά για ολόκληρο των οργανισμό! Ο χαρακτηρισμός αυτός του αποδίδεται λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής του δράσης, η οποία βρίσκει εφαρμογή στην ανάπτυξη των μαλλιών. Πιο συγκεκριμένα το σελήνιο θωρακίζει την υγεία του θύλακα της τρίχας συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή “αναγέννηση”. Θα το βρείτε στους ξηρούς καρπούς, στον τόνο, στα πουλερικά, στο γιαούρτι, στο τυρί cottage και στα μανιτάρια.

Ο ρόλος των παραπάνω βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων ενδυναμώνεται από μία μακριά λίστα με λοιπά διατροφικά συστατικά όπως οι πρωτεΐνες, οι υπόλοιπες βιταμίνες Β, τα καλά λιπαρά και τα αντιοξειδωτικά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών. Τελικά, η διατροφή για υγιή μαλλιά περνάει από ένα ισορροπημένο «πιάτο», με ποικιλία επιλογών. 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία:

Haneke, Robert Baran. Micronutrients for Hair and Nails. Nutrition for Healthy Skin 2011. pp 149-163.

Guo EL, Katta R. Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatol Pract Concept. 2017;7(1):1.