Αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι εθελοντές δότες μυελού των οστών

20-09-2017

Αυξάνει μέρα με τη μέρα ο αριθμός των εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Μόνο στη διάρκεια λειτουργίας της 82ης ΔΕΘ, περίπου 1.500 άτομα συμπλήρωσαν αιτήσεις και έδωσαν δείγμα σάλιου, προκειμένου να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών, περνώντας από το σταντ του Συλλόγου ‘Όραμα Ελπίδας”.

Από αυτούς, περίπου ένας στους 3 συμπλήρωσαν τις αιτήσεις τους την ημέρα της συναυλίας που έδωσε στο χώρο της ΔΕΘ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών ο Σάκης Ρουβάς, ο οποίος είναι ο πρώτος επίσημος εθελοντής δότης στον σύλλογο “Όραμα Ελπίδας”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος “Όραμα Ελπίδας” ιδρύθηκε το 2012 με πρωταρχικό στόχο τη λειτουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών για να καλύψει τις ανάγκες ασθενών, παιδιών και ενηλίκων, που χρειάζονται μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων αποτελεί κυριολεκτικά «θεραπεία σωτηρίας» για ασθένειες οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλο τρόπο, όπως διάφοροι τύποι λευχαιμιών, μυελοδυσπλαστικών συνδρόμων, λεμφωμάτων, η απλαστική αναιμία, κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες, μεταβολικά νοσήματα, μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία κ.ά.

Ένα ποσοστό 20% των ασθενών δεν βρίσκει συμβατό δότη, το δε 70% των ασθενών δεν βρίσκουν συμβατό δότη μέσα στην οικογένειά τους και θα πρέπει να αναζητηθεί μη συγγενής εθελοντής δότης από το Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών