Βιταμίνη D: 3 συμπτώματα πως έχετε έλλειψη!

16-10-2017

Η βιταμίνη D διαφέρει από όλες τις υπόλοιπες! Είναι γνωστή και ως η βιταμίνη του ήλιου, γιατί τα κύτταρα του δέρματος μπορούν να τη συνθέσουν εάν εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία. Αντιθέτως, η πλειονότητα των υπόλοιπων θρεπτικών συστατικών δεν μπορεί να παραχθεί από τον άνθρωπο και κρίνεται απαραίτητη η κατανάλωσή τους μέσω της διατροφής. Η βιταμίνη D «πρωταγωνιστεί» σε πολλές λειτουργίες του σώματος. Από την υγεία των οστών, μέχρι το ανοσοποιητικό, τη σύνθεση ορμονών και πολλά ακόμη. Η πολύπλευρη δράση της καθιστά την αναγνώριση των πρώτων συμπτωμάτων έλλειψης, πολύ σημαντική!

Πώς προκαλείται η έλλειψη βιταμίνης D και ποιος είναι σε κίνδυνο;

Γενικές οδηγίες λένε πως οι ανάγκες σε βιταμίνη D καλύπτονται μόνο εάν κάνετε κάθε ημέρα ηλιοθεραπεία, για τουλάχιστον 20 λεπτά, χωρίς να καλύπτετε το πρόσωπο και τα χέρια. Κάτι τέτοιο φαντάζει πρακτικά αδύνατο ακόμη και τις ημέρες των διακοπών, καθώς το αντηλιακό «μπλοκάρει» την ηλιακή ακτινοβολία. Εκτός λοιπόν από τα άτομα που δεν εκτίθενται αρκετά στον ήλιο, όσοι έχουν σκουρόχρωμο δέρμα, άτομα με καταστάσεις που επηρεάζουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών (νόσος Crohn’s, ελκώδης κολίτιδα), παθήσεις του θυρεοειδούς, των νεφρών και του ήπατος, γυναίκες στην εμμηνόπαυση και ηλικιωμένοι, είναι υποψήφιοι για χαμηλά επίπεδα ή έλλειψη της βιταμίνης. Οι ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη D κυμαίνονται από τα 600IU έως τα 800ΙU για τους ενήλικες, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Την ίδια στιγμή οι τροφές που περιέχουν το πολύτιμο συστατικό σε ικανές ποσότητες είναι ελάχιστες. Το μουρουνέλαιο, ο σολομός και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα είναι οι πλουσιότερες.

Πώς μπορείτε όμως να καταλάβετε πως σας λείπει βιταμίνη D; Συνήθως τα πρώτα συμπτώματα περνούν απαρατήρητα. Ενδέχεται όμως να επηρεάσουν πολλαπλές λειτουργίες, γι αυτό μην τα αγνοήσετε!

Αδυναμία και πόνοι σε οστά και μύες

Ένας από τους σημαντικότερους ρόλους της βιταμίνης D είναι η απορρόφηση του ασβεστίου. Το τελευταίο αποθηκεύεται στα οστά και ενδυναμώνει το σκελετικό σύστημα. Τα συχνά κατάγματα αποτελούν προχωρημένη εκδήλωση της κατάστασης αυτής, ιδιαίτερα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Την ίδια στιγμή το ασβέστιο, άρα και η βιταμίνη D, είναι απαραίτητα για την ομαλή σύσπαση των μυών κατά την άθληση, αλλά και την λειτουργία της καρδιάς.

Συχνό κρυολόγημα

Εάν με το που μπαίνει ο χειμώνας αρρωσταίνετε, χωρίς άλλο προφανή λόγο, ενδέχεται τα επίπεδα της βιταμίνης D να είναι χαμηλά! Η τελευταία συμμετέχει στην παραγωγή κυττάρων του ανοσοποιητικού, και στην αντιμετώπιση λοιμώξεων και ανεπιθύμητων εισβολέων. Εάν έχετε ακούσει για τα Τ και Β λεμφοκύτταρα, τώρα ξέρετε ποια βιταμίνη κρύβεται πίσω από την αποτελεσματικότητά τους! Μάλιστα, τα χαμηλά επίπεδα του συστατικού φαίνεται να συνδέονται και με αρκετές αυτοάνοσες παθήσεις.

Αλλαγές στη διάθεση

Επειδή το δέρμα συνθέτει τη δική του βιταμίνη D, εκείνη μπορεί να θεωρηθεί και μία ορμόνη. Ως ορμόνη λοιπόν έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την παραγωγή σεροτονίνης, δηλαδή τη «χαρούμενης» ορμόνης του εγκεφάλου!

Επιπλέον:

  • η έντονη κόπωση και
  • η υψηλή αρτηριακή πίεση

αποτελούν μερικά ακόμη λιγότερο συχνά συμπτώματα.

Η αιματολογική εξέταση της βιταμίνης D αποτελεί την πιο αποτελεσματική και ασφαλή διάγνωση των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία

ODS. Vitamin D Fact Sheet for Health Professionals. Accessed 13/10/2017.

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/#h5