Ποιά συστατικά έχουν περισσότερο ανάγκη οι καπνιστές;

25-10-2017

Λίγοι καπνιστές γνωρίζουν πως στο τσιγάρο περιέχονται συνολικά 4.700 χημικά τα οποία δεν περνούν “αναίμακτα” από το σώμα. Ο καπνός προκαλεί 1 τετράκις εκατομμύριο περισσότερες ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό του καπνιστή. Οι τελευταίες προκαλούν τη μεγαλύτερη ζημιά διότι βλάπτουν τα υγιή κύτταρα, φαινόμενο που ίσως έχετε ακούσει ως οξειδωτικό στρες και που τελικά μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες παθήσεις.

Επομένως ένας καπνιστής έχει απόλυτη ανάγκη να αναπληρώσει κενά που δημιουργούνται από τις ουσίες του καπνού, είτε που προστατεύει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες.

Βιταμίνη C

Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν με βεβαιότητα πως τα επίπεδα βιταμίνης C στους καπνιστές είναι περίπου 30% χαμηλότερα, ενώ καταναλώνουν σχεδόν τη μισή ποσότητα της βιταμίνης σε σχέση με τους μη καπνιστές.Εάν ένας  υγιής οργανισμός χρειάζεται 100mg βιταμίνης C, ένας καπνιστής πρέπει να λαμβάνει τουλάχιστον 200mg, με κάποιες μελέτες να προτείνουν τα 1000mg.

Άλλες βιταμίνες

Ορισμένοι καπνιστές εμφανίζουν ελλείψεις σε πρόδρομα μόρια της βιταμίνης Α, σε βιταμίνες Β σημαντικές για την προστασία της καρδιάς, ενώ οι περισσότεροι καλύπτουν τις ανάγκες τους σε βιταμίνη Ε απαραίτητη για την αντιοξείδωση των μεμβρανών των κυττάρων. Ακόμη, καπνιστές με έλλειψη βιταμίνης D εμφανίζουν μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων. Στην Ελλάδα το 20-40% του πληθυσμού εμφανίζει έλλειψη της βιταμίνης αυτής στο τέλος του χειμώνα.

Σελήνιο

Τα ιχνοστοιχεία σελήνιο, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος ενεργοποιούν εσωτερικούς μηχανισμούς στο σώμα για την αντιμετώπιση των ελευθέρων ριζών. Οι καπνιστές θα πρέπει αν ανησυχούν περισσότερο για την έλλειψη σεληνίου.

Φρούτα και λαχανικά

Πηγές των πιο ισχυρών αντιοξειδωτικών στη φύση, των φυτοθρεπτικών. Οι περισσότεροι καπνιστές δεν ακολουθούν ένα ισορροπημένο πρότυπο διατροφής, «ξεχνώντας» τα φρούτα και τα λαχανικά. Όμως η κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων κατά 8-18%.

Μπορεί ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε την υγεία σας να είναι η διακοπή του καπνίσματος, ενισχύοντας όμως τη διατροφή σας μπορεί να εξουδετερώσει εν μέρει τη ζημιά που προκαλεί στα κύτταρά σας ο καπνός.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com