Παχυσαρκία: Την δημιουργούν τραυματικές και στρεσογόνες εμπειρίες

16-11-2017

Όλοι έχουμε στρες. Ιδίως στην Ελλάδα του σήμερα με τα χίλια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Τα στρεσογόνα ή τραυματικά γεγονότα όμως φαίνεται πως, εκτός από την ψυχολογική επιβάρυνση που προκαλούν, έχουν αρνητική επίδραση και στο σωματικό βάρος. Αυτό τουλάχιστον έδειξε νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που φανέρωσε πως οι γυναίκες που έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε παχύσαρκες.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Καλιφόρνια έγινε στο Κέντρο για τη Μελέτη της Αντιξοότητας και της Καρδιαγγειακής Νόσου του Πανεπιστημίου της Καλιφορνια, στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 22.000 μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες με στόχο να αναδειχθεί η σχέση παχυσαρκίας και τραυματικών γεγονότων, όπως ο θάνατος παιδιού ή σοβαρή σωματική επίθεση, καθώς και αρνητικά γεγονότα, όπως η μακροχρόνια ανεργία ή η ληστεία.

Περίπου το 23% των γυναικών που είχαν συμπεριληφθεί στο δείγμα ήταν παχύσαρκες.

Εκείνες που ανέφεραν περισσότερα από ένα τραυματικά γεγονός είχαν 11% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκες, συγκριτικά με εκείνες που δεν είχαν βιώσει στρεσογόνο συμβάν.

Επιπλέον, οι γυναίκες που είχαν αναφέρει τέσσερα ή περισσότερα αρνητικά συμβάντα εντός των προηγούμενων πέντε ετών είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκες, συγκριτικά με εκείνες που δεν ανέφεραν κανέναν επιβαρυντικό γεγονός στη ζωή τους.

Η σχέση μεταξύ στρεσογόνων εμπειριών και παχυσαρκίας ήταν ισχυρότερη μεταξύ των γυναικών με υψηλή επίπεδα σωματική δραστηριότητας, χωρίς να είναι ξεκάθαροι οι λόγοι που συνέβαινε αυτό.

«Γνωρίζουμε ότι το στρες επηρεάζει τη συμπεριφορά, περιλαμβανομένου του υποσιτισμού και της υπερφαγίας, καθώς και της νευρο-ορμονικής δραστηριότητας, εν μέρει, αυξάνοντας την παραγωγή κορτιζόλη η οποία σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους», εξήγησε η Δρ Μισέλ Αλμπερτ, συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια Ιατρικής και Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Και πρόσθεσε ότι, τα ευρήματα δείχνουν οτι το ψυχολογικό στρες υπό τη μορφή αρνητικών και τραυματικών εμπειριών μπορεί να αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη μεταβολή του σωματικού βάρους και επομένως θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την αξιολόγηση και διαχείριση των προβλημάτων σωματικού βάρους.

Η μελέτη κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική δεδομένου ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων, όπως η καρδιαγγειακή νόσος. Επίσης, μεγάλη είναι η επίπτωση στη δημόσια υγεία καθώς η παχυσαρκία έχει σχετιστεί με κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη και καρκίνου, ενώ συντελεί και σε αύξηση των δημοσίων και ιδιωτικών δαπανών Υγείας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Παχυσαρκία: Πως και γιατί ευνοεί τον καρκίνο του μαστού;
Παχυσαρκία: Οι άντρες με παχύσαρκες γυναίκες κινδυνεύουν κι εκείνοι