Ύπνος: Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ανοίξτε το παράθυρο

23-11-2017

Στις ημέρες μας με το άγχος, τις αυξημένες υποχρεώσεις και τους φρενήρεις ρυθμούς πολλοί είναι αυτοί που δυσκολεύονται να κοιμηθούν το βράδυ. Φυσικά υπάρχουν πολλά κόλπα για να μπορέσει να έχει κανείς έναν σωστό ύπνο. Τώρα,νέα έρευνα δείχνει πως το ανοιχτό παράθυρο είναι το κλειδί για έναν ωραίο ύπνο.

Μία πρόσφατη μελέτη ανακάλυψε ότι ένα ανοιχτό παράθυρο ή μία ανοιχτή πόρτα βοηθά τον αέρα να κυκλοφορεί καλύτερα στο χώρο, δημιουργώντας τις καλύτερες προϋποθέσεις για έναν καλό ύπνο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν υπάρχει ένα ανοιχτό παράθυρο ή μία ανοιχτή πόρτα, τότε οι άνθρωποι έχουν μειωμένες πιθανότητες να ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ανεπαρκής αερισμός οδηγεί σε συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα στην κρεβατοκάμαρα, ως αποτέλεσμα της αναπνοής.

Για να ελέγξουν την επίδραση ενός ανοιχτού παραθύρου στον ύπνο, οι ερευνητές παρακολούθησαν τον ύπνο 17 υγιών μαθητών. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κοιμηθούν είτε με ανοιχτά παράθυρα είτε με κλειστά και η θερμοκρασία του χώρου ήταν πάντοτε υπό παρακολούθηση.

Οι ειδικοί, τοποθέτησαν, επίσης, έναν αισθητήρα κίνησης στο μαξιλάρι και ένα στο βραχίονα του κάθε συμμετέχοντα.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα CO2 στα υπνοδωμάτια, σε διάστημα πέντε ημερών και τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Indoor Air.

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο εξής: «Τα χαμηλότερα επίπεδα CO2 συνδέονται με πιο βαθύ και αποδοτικό ύπνο και με μικρότερο αριθμό αφυπνίσεων».

Όταν τα παράθυρα και οι πόρτες ήταν κλειστά, το μέσο επίπεδο CO2 ήταν 1150 ppm, σε σύγκριση με το 717ppm που υπήρχε όταν το παράθυρο ή η πόρτα ήταν ανοιχτά.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ένα ανοιχτό παράθυρο ήταν καλύτερο για τη μείωση του CO2 από ότι μια ανοιχτή πόρτα. Ωστόσο, μια ανοικτή πόρτα μπορεί να είναι προτιμότερη εάν υπάρχει θόρυβος ή κρύο έξω.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Γιατί οι έφηβοι κοιμούνται όλο και λιγότερο;
Ύπνος: 5 συμβουλές για να κοιμηθείτε σαν μωρό